ΑΘΗΝΑ
23:05
|
26.04.2024
Εν μέσω δυτικών επικρίσεων για την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στην Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δέχθηκε, νωρίς το πρωί, σήμερα Παρασκευή τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Παλάτι του Λαού στο Πεκίνο, στην πρώτη επίσκεψη ενός ηγέτη μιας χώρας της G7 στην Κίνα εδώ και τρία χρόνια.

Η επίμαχη επίσκεψη έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου ο Σι ενίσχυσε την εξουσία του μέσα από το 20ο συνέδριο του ΚΚ Κίνας και σε ένα περιβάλλον υψηλών εντάσεων μεταξύ Δύσης και Πεκίνου για θέματα που κυμαίνονται από την Ταϊβάν έως τις υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ασιατική χώρα.

Ο Γερμανός καγκελάριος είχε υποσχεθεί μια «ειλικρινή ανταλλαγή» με τους Κινέζους ηγέτες για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Είμαστε σε μια περίοδο μεγάλης έντασης», είπε ο Σολτς στην εναρκτήρια ομιλία του, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. «Ιδιαίτερα, θέλω να επισημάνω τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο οποίος θέτει πολλά προβλήματα για την παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

Η συνάντηση με τον Σι ήταν σε μεγάλο βαθμό κλειστή για τον Τύπο, αλλά οι δημοσιογράφοι που συνόδευαν την αντιπροσωπεία του Σολτς ανέφεραν ότι είπε: «Είναι καλό που μπορούμε να έχουμε μια ανταλλαγή απόψεων για όλα τα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τα οποία έχουμε διαφορετικές οπτικές».

«Θέλουμε επίσης να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την οικονομική μας συνεργασία, αλλά και τις σχέσεις μας σε άλλα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ασφάλεια, οι χρεωμένες χώρες», φέρεται να είπε ο Σολτς στον Σι. 

Εν τω μεταξύ, ο Κινέζος ηγέτης συμφώνησε ότι «η διεθνής κατάσταση είναι περίπλοκη και μεταβλητή», αλλά δεν αναφέρθηκε άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ως δυνάμεις με επιρροή, η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να συνεργαστούν σε περιόδους αλλαγής και χάους προκειμένου  να συνεισφέρουν περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη», είπε ο Σι στον Σολτς, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Το ταξίδι του Σολτς «θα ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, θα εμβαθύνει την πρακτική συνεργασία σε διάφορους τομείς και θα δημιουργήσει υγιή σχέδια για την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Γερμανίας στο επόμενο στάδιο», είπε ο Σι.

Η γερμανική και η κινεζική οικονομία είναι βαθιά συνυφασμένες. Μερικοί, ακόμη και εντός της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού του Σολτς ανησυχούν ότι η σχέση είναι πολύ στενή. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, για παράδειγμα, είπε πρόσφατα ότι τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν με τη Ρωσία δεν πρέπει να επαναληφθούν.8

Η επίσκεψη έρχεται λίγο αφότου ο Γερμανός καγκελάριος – παρά τις αντιρρήσεις πολλών στο υπουργικό του συμβούλιο και τον κυβερνών συνασπισμό – προώθησε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που επιτρέπει στην κινεζική κρατική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco να αγοράσει ένα μειοψηφικό μερίδιο 24,9% σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς του λιμανιού του Αμβούργου .

Με πληροφορίες από AFP, Deutsche Welle

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα