ΑΘΗΝΑ
10:15
|
24.04.2024
Εκατοντάδες διασωθέντες μετανάστες παραμένουν σε σκάφη στα ανοιχτά της Σικελίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι ένα πλοίο ΜΚΟ που μετέφερε 179 μετανάστες θα απομακρυνθεί από τα ιταλικά λιμάνια και θα ανακατευθυνθεί στα διεθνή ύδατα μόλις αποβιβαστούν ανήλικοι και ευάλωτοι άνθρωποι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο νεοεγκατεστημένος υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόσι δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει διάταγμα που απαιτούσε από το υπό γερμανική σημαία πλοίο Humanity 1, που βρίσκεται επί του παρόντος αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Σικελίας, να παραμείνει στα ύδατα της Ιταλίας μόνο προσωρινά.

«Αυτό θα είναι μόνο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε να ελεγχθεί το αεροσκάφος για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είτε σχετίζονται με την υγεία είτε όχι», δήλωσε ο Πιαντεντόσι, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos.

Ο Πιαντεντόσι πρόσθεσε ότι τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με κακή υγεία θα επιτραπούν στην Ιταλία, ενώ «οι άνθρωποι που δεν χρειάζονται επειγόντως βοήθεια θα πρέπει να επιστρέψουν στα διεθνή ύδατα».

Μεταξύ των μεταναστών που διασώθηκαν στη θάλασσα από το Humanity 1 είναι περισσότεροι από 100 ασυνόδευτοι ανήλικοι, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού επτά μηνών, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Ο Πιαντεντόσι είπε ότι το πλοίο «επέβαλε την κατάσταση» μπαίνοντας στα ιταλικά ύδατα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων AP, τόσο το Humanity 1 όσο και το Rise Above, που διευθύνονται από ξεχωριστές γερμανικές ανθρωπιστικές ομάδες, βρίσκονταν στα ιταλικά ύδατα, ωστόσο το αίτημα του Rise Above για τους 93 διασωθέντες ανθρώπους του μέχρι στιγμής έχει μείνει αναπάντητο.

Η Πέτρα Κρίσοκ, η οποία είναι υπεύθυνη Τύπου γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης και βρίσκεται μέσα στο Humanity 1, δήλωσε πως περισσότεροι από το ένα τέταρτο της ομάδας των διασωθέντων εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, σε σχόλιά της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με το Reuters. Δύο άλλα πλοία, το Geo Barents με 572 μετανάστες και το Ocean Viking με 234, έχουν επίσης ζητήσει επανειλημμένα άδεια πρόσβασης σε λιμάνι για να αποβιβάσουν τους διασωθέντες μετανάστες.

Η θέση της νεοσύστατης ιταλικής κυβέρνησης, με επικεφαλής την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, είναι ότι τα πλοία θα πρέπει να στραφούν στη χώρα σημαίας τους για να έχουν πρόσβαση σε ένα ασφαλές λιμάνι. Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη άτομα που επέβαιναν στο Humanity 1, ανέφερε ότι οι άνθρωποι αρρωσταίνουν και τρέμουν στο κατάστρωμα και ότι ο κακός καιρός δεν έδωσε στο πλήρωμα άλλη επιλογή από το να εισέλθει στα ύδατα της Ιταλίας για να αναζητήσει καταφύγιο.

Ο Πιαντεντόσι δήλωσε ότι το κυβερνητικό διάταγμα προς το Humanity 1 ήταν «η πρώτη πράξη» μιας πολιτικής που στοχεύει να καλέσει τις χώρες σημαίας να «σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους» σεβόμενες παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά είναι απίθανο να είναι η τελευταία: Σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Εσωτερικών ξεχώρισε το Humanity 1 μαζί με το Ocean Viking με νορβηγική σημαία, το οποίο σταθμεύει επίσης στα ανοικτά της Σικελίας και μεταφέρει 234 άτομα, ως πλοία στα οποία μπορεί να απαγορευτεί η πρόσβαση στα ιταλικά ύδατα.

Στη συνέντευξη Τύπου του, ο Πιαντεντόσι αναφέρθηκε επίσης στο Rise Above, που φέρεται να αντιμετωπίζει ανταρσία. Το Adnkronos ανέφερε ότι κυβερνητικά διατάγματα ανάλογα με αυτό που υιοθετήθηκε για το Humanity 1 βρίσκονται σε εξέλιξη για το Ocean Viking και το Rise Above.

Η Μελόνι έκανε μια σκληρή προσέγγιση για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης ως ένα από τα βασικά ζητήματα της εκστρατείας της στις γενικές εκλογές. Ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, Ματέο Σαλβίνι, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών την περίοδο 2018-2019, είχε πρωτοστατήσει σε μια παρόμοια μαχητική στάση απέναντι σε ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη θάλασσα, υιοθετώντας το σύνθημα «ας κλείσουμε τα λιμάνια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Από σήμερα το «καλάθι του Πάσχα»

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα