ΑΘΗΝΑ
21:29
|
02.05.2024
Απειλεί η βία καθώς οι Τραμπικοί Ρεπουμπλικανοί μάχονται με τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ημέρα της κάλπης για τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η 8η Νοεμβρίου, αλλά η πρόωρη ψηφοφορία έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές πολιτείες. Διακυβεύονται πολλά και σημασία έχει μόνο ο νικητής. Η πολιτική ζωή στις ΗΠΑ είναι πολύ πολωμένη μεταξύ των υποστηρικτών των δύο μεγάλων κομμάτων. Στην καλύτερη περίπτωση, κάθε κόμμα βλέπει το άλλο ως ανήθικο, ανέντιμο και εσφαλμένο. Στη χειρότερη περίπτωση, οι Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι οι Δημοκρατικοί είναι παιδόφιλοι που λατρεύουν τον Σατανά. Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι σεξιστές, ρατσιστές και φασίστες. Δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμούς.

Οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν οι εκλογές να είναι δημοψήφισμα για τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Τον κατηγορούν για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και για το ότι εμφανίζεται ήπιος απέναντι στο έγκλημα και τη μετανάστευση. Οι Δημοκρατικοί θέλουν οι εκλογές να είναι μια επιλογή μεταξύ μιας λογικής κυβέρνησης και ενός εξτρεμιστικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, το οποίο κυβερνάται από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ένα κόμμα που αν επικρατούσε θα αφαιρούσε άμεσα πολλά δικαιώματα ψήφου, θα απαγόρευε τις αμβλώσεις και θα αντιτασσόταν σε κάθε έλεγχο των όπλων και της οπλοκατοχής.

Στις ενδιάμεσες εκλογές, το σύνολο των 435 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν τώρα μια μικρή πλειοψηφία οκτώ εδρών, μπαίνει στην κάλπη. Τριάντα πέντε από τις 100 έδρες της Γερουσίας (οι γερουσιαστές εκλέγονται για έξι χρόνια) είναι επίσης προς εκλογή. Επί του παρόντος, η Γερουσία μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα σε 50 Ρεπουμπλικανούς και 50 Δημοκρατικούς γερουσιαστές. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις, έχει την αποφασιστική ψήφο. Ωστόσο, η πλειονότητα των νομοθετημάτων χρειάζεται πλειοψηφία τουλάχιστον 60 ψήφων για να περάσει από τη Γερουσία. Επί του παρόντος, αυτό συμβαίνει σπάνια.

Η ιστορία ευνοεί τους Ρεπουμπλικανούς

Παραδοσιακά, το κόμμα του Προέδρου τα πάει άσχημα στις ενδιάμεσες εκλογές. Οι Δημοκρατικοί έχασαν έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010 και του 2014 υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Οι Ρεπουμπλικανοί έχασαν το 2018, όταν πρόεδρος ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Η βαθμολογία αποδοχής ενός Προέδρου συχνά δείχνει πώς θα εξελιχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές και οι βαθμολογίες του Μπάιντεν είναι χαμηλές. Μόνο το 39% των Αμερικανών εγκρίνει τη δουλειά που κάνει ο Μπάιντεν, παρά την αρκετά επιτυχημένη πρώτη διετία στην εξουσία, κατά την οποία απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν και ψήφισε νομοθεσία για την ανακούφιση από τον Covid, τις υποδομές, την κλιματική αλλαγή και τον έλεγχο των όπλων, παρά την έντονη αντίθεση των Ρεπουμπλικανών.

Οι δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες παρακολουθούν στενά την τιμή της βενζίνης. Όταν η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί πολίτες στράφηκαν προς τους Ρεπουμπλικανούς. Το καλοκαίρι, όταν η τιμή έπεσε και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η άμβλωση δεν είναι πλέον συνταγματικό δικαίωμα, η υποστήριξη προς τους Δημοκρατικούς αυξήθηκε. Όταν οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν ξανά αυτό το φθινόπωρο, οι Αμερικανοί επέστρεψαν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, οι Ρεπουμπλικανοί φαίνονται έτοιμοι να κερδίσουν ξανά τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων με πλειοψηφία 25 έως 30 εδρών.

Ο έλεγχος της Γερουσίας εξαρτάται από πέντε πολιτείες. Οι Δημοκρατικοί πρέπει να διατηρήσουν τις έδρες της Γερουσίας που κατέχουν στην Αριζόνα, τη Νεβάδα και τη Τζόρτζια. Οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει να κρατήσουν την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν. Στις ενδιάμεσες εκλογές με έναν αντιδημοτικό Δημοκρατικό πρόεδρο, οι Ρεπουμπλικανοί θα περίμεναν κανονικά να κερδίσουν και τις πέντε πολιτείες, αλλά οι υποψήφιοί τους είναι όλοι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι, χωρίς κανένα στοιχείο, αμφισβητούν εάν ο Τραμπ έχασε πραγματικά τις προεδρικές εκλογές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν. Ενώ η «άρνηση των εκλογών» είναι δημοφιλής μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, δεν απευθύνεται σε όλους και οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να κρατήσουν τη Γερουσία.

Στην Αριζόνα, ο νυν Δημοκρατικός, Μαρκ Κέλι, παραμένει το φαβορί για να κερδίσει τον Ρεπουμπλικανό, Μπλέικ Μάστερς, αλλά μόνο αυτό. Στη Νεβάδα, ο αγώνας μεταξύ της Κάθριν Κορτέζ-Μάστο και του Άνταμ Λάξαλτ βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η Κορτέζ-Μάστο ήταν η πρώτη Λατίνα που εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ, αλλά η οικογένεια του Λαξάλτ έχει ισχυρή πολιτική ιστορία στη Νεβάδα και η εκστρατεία του έχει τώρα δυναμική.

Στην Τζόρτζια, ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του Δημοκρατικού Ράφαελ Γουόρνοκ, Χέρσελ Γουόκερ, είναι ένας ήρωας του αμερικανού ποδοσφαίρου, αλλά και ένας βαθιά ελαττωματικός χαρακτήρας. Η πρώην σύζυγος του Γουόκερ τον κατηγόρησε για σωματική κακοποίηση και απειλητική συμπεριφορά, καθώς έχει επανειλημμένα στρέψει το όπλο του στο κεφάλι της. Ο Γουόκερ αντιτίθεται σθεναρά στην άμβλωση, αλλά δύο γυναίκες είπαν ότι πλήρωσε για τις αμβλώσεις τους.

Υπάρχουν επίσης εύλογα ερωτήματα σχετικά με την ψυχική υγεία του Γουόκερ. Παρά τα σκάνδαλα γύρω από τον Γουόκερ, η υποστήριξή του μεταξύ των Ρεπουμπλικανών παραμένει υψηλή, αλλά ο Γουόρνοκ έχει ένα μικρό προβάδισμα. Στην Τζόρτζια, εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, θα διεξαχθούν «επαναληπτικές» εκλογές τον Δεκέμβριο.

Ο Ρεπουμπλικανός Ρον Τζόνσον επιδιώκει να επανεκλεγεί στο Ουισκόνσιν. Ο Τζόνσον έχει προωθήσει θεωρίες συνωμοσίας για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και είναι σκεπτικιστής για την κλιματική αλλαγή. Ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, Μαντέλα Μπαρνς είναι εξέχων στην πολιτική του Ουισκόνσιν. Παρά τις παραξενιές του, ο Τζόνσον κρατιέται και θα είναι έκπληξη αν ο Μπαρνς τον κερδίσει. Στην Πενσυλβάνια, η κούρσα διαδοχής του Ρεπουμπλικανού, Πατ Τομέι, ο οποίος συνταξιοδοτείται, είναι επίσης αμφίρροπη. Ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν είχε προβάδισμα από νωρίς, αλλά υπέστη εγκεφαλικό τον Μάιο. Έκτοτε, ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, η τηλεοπτική προσωπικότητα Δρ Μεχμέτ Οζ, έχει κλείσει τη ψαλίδα καθώς οι ανησυχίες για την υγεία του Φέτερμαν έχουν αυξηθεί.

Εάν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν τη Γερουσία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η πολιτική μόλις επιστρέφει στην κανονικότητα. Αλλά η πολιτική στις ΗΠΑ είναι επί του παρόντος κάθε άλλο παρά φυσιολογική. Οι θεωρίες συνωμοσίας και η απειλή βίας έχουν διαποτίσει τις εκλογές. Στην Αριζόνα, ένοπλες ομάδες επαγρύπνησης «παρακολουθούν» τις κάλπες της πρώιμης ψηφοφορίας. Ο Πολ Πελόζι, σύζυγος της βετεράνου ηγέτη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, δέχθηκε επίθεση με σφυρί και τραυματίστηκε σοβαρά. Ο επιτιθέμενός του, τον ρώτησε: «Πού είναι η Νάνσι;» Η ένθερμη υποστηρίκτρια του Τραμπ, Κέρι Λέικ, υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για κυβερνήτης της Αριζόνα, δεν δεσμεύεται να αποδεχτεί το αποτέλεσμα αν χάσει. Υπάρχουν πραγματικοί φόβοι για έκρηξη της βίας, λόγω της άρνησης αποδοχής των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Εάν οι Δημοκρατικοί μπορέσουν, κόντρα στις πιθανότητες, να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας νικώντας τους υποψηφίους Τραμπ, θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι Δημοκρατικοί μπορούν να νικήσουν ξανά τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του το 2024. Εάν κερδίσουν οι υποστηρικτές του Τραμπ, θα ενισχύσει την επιρροή του στο κόμμα και την πεποίθηση ότι είναι ο μόνος Ρεπουμπλικανός που μπορεί να κερδίσει ξανά την προεδρία το 2024. Ο Τραμπ δεν είναι στο ψηφοδέλτιο φέτος, αλλά ο Τραμπισμός είναι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα