ΑΘΗΝΑ
04:00
|
03.05.2024
«Εάν η Ελβετία υιοθετήσει τις κυρώσεις και η κατάσταση εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη κατεύθυνση, οι σινο-ελβετικές σχέσεις θα υποφέρουν».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελβετία θα πρέπει να αποφύγει να ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλοντας κυρώσεις στην Κίνα εάν ενδιαφέρεται για τις σχέσεις Ελβετίας-Κίνας, δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στη Βέρνη στην εφημερίδα NZZ am Sonntag.

Πέρυσι, η ΕΕ κατηγόρησε κινέζους αξιωματούχους για μαζικές κρατήσεις μουσουλμάνων Ουιγούρων και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ και επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις κατά του Πεκίνου μετά το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στην Κίνα το 1989 μετά την καταστολή των διαμαρτυριών στην πλατεία Τιενανμέν. Η Ελβετία δεν έχει μέχρι στιγμής ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΕ.

«Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και κάνει υπεύθυνη πολιτική δεν θα συμφωνήσει με τις κυρώσεις», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στη Βέρνη, Γουάνγκ Σιχτίνγκ, στο NZZ am Sonntag. «Εάν η Ελβετία υιοθετήσει τις κυρώσεις και η κατάσταση εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη κατεύθυνση, οι σινο-ελβετικές σχέσεις θα υποφέρουν», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της ελβετικής υπηρεσίας που εφαρμόζει οικονομικές κυρώσεις δήλωσε σε συνέντευξή της σε εφημερίδα τον Ιούλιο ότι αναμένει από την ουδέτερη χώρα να υιοθετήσει τυχόν τιμωρητικά μέτρα που θα δρομολογήσει η ΕΕ εναντίον της Κίνας εάν εισβάλει στην Ταϊβάν.

Το 1950, η Ελβετία ήταν μία από τις πρώτες δυτικές χώρες που αναγνώρισαν την κομμουνιστική Κίνα. Από το 2010, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελβετίας στην Ασία και ο τρίτος μεγαλύτερος παγκοσμίως μετά την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια διμερής συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2014 και οι δύο χώρες εγκαινίασαν φέτος μια κοινή πλατφόρμα για την διαπραγμάτευση μετοχών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα