ΑΘΗΝΑ
08:53
|
04.05.2024
Τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο «έθεσαν σε κίνδυνο χρόνια σκληρής δουλειάς» για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και η κλιμάκωση των εντάσεων με τη Σερβία «έθεσαν σε κίνδυνο χρόνια σκληρής δουλειάς» για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, ενώ η αποχώρηση όλων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου από τους τοπικούς θεσμούς «δεν αποτελεί λύση στις τρέχουσες διαφορές» δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωση που εκδόθηκε το Σάββατο, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θέτουν σε κίνδυνο χρόνια σκληρής δουλειάς και επιτευγμάτων στο πλαίσιο του διαλόγου με τη διευκόλυνση της ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα και παρεμποδίζουν την κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν», δήλωσε ο Μπορέλ, προσθέτωντας «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί και τις δύο πλευρές να απόσχουν από οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω εντάσεις».

«Η αποχώρηση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί λύση στις τρέχουσες διαφορές. Έχει τη δυνατότητα να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις στο έδαφος», συνέχισε.

Η ΕΕ καλεί τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να επιστρέψουν στις τοπικές αρχές και «να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους», τόνισε ο Μπορέλ. Κάλεσε επίσης τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου «να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους χωρίς καθυστέρηση». «Αυτό σημαίνει άμεση παράταση της διαδικασίας επανεγγραφής οχημάτων και αναστολή οποιασδήποτε τιμωρητικής ενέργειας κατά κατόχων πινακίδων KM. Το ζήτημα των πινακίδων κυκλοφορίας μπορεί να επιλυθεί από τα μέρη στο πλαίσιο του Διαλόγου», τόνισε ο Μπορέλ. Επιπλέον, προέτρεψε τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να ξεκινήσουν τη δημιουργία μιας ένωσης Δήμων με Σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο, σημειώνοντας ότι «η ίδρυσή της αποτελεί δεσμευτική νομική υποχρέωση για το Κοσσυφοπέδιο». «Η συνεχιζόμενη αποτυχία εφαρμογής αυτής της υποχρέωσης υπονομεύει την αρχή του κράτους δικαίου και βλάπτει τη φήμη και την αξιοπιστία του Κοσσυφοπεδίου», επεσήμανε ο Μπορέλ.

Προειδοποίησε ότι ενώ η διατήρηση της ειρήνης και της τάξης αποτελεί προτεραιότητα για το Βελιγράδι και την Πρίστινα, η αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο και οι δυνάμεις KFOR του ΝΑΤΟ «συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές τους».

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

Νωρίτερα, οι Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια αποχώρησαν από όλους τους θεσμούς εξουσίας του μη αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου. Ο ηγέτης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια, Γκόραν Ράκιτς, κατέθεσε δήλωση για την αποχώρηση από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον, Σέρβοι νομοθέτες ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το κοινοβούλιο και στη συνέχεια δικαστές και αρχηγοί δήμων ανακοίνωσαν την παραίτησή τους. Μετά από αυτό, οι αρχηγοί της σερβικής αστυνομίας αφαίρεσαν τις στολές και τα σήματα του μη αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισαν την πρόθεσή τους να επιβάλουν πρόστιμο σε όσους δεν άλλαξαν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας, εκδίδοντας προειδοποιήσεις από την 1η Νοεμβρίου. Τα πρόστιμα θα ανέλθουν στα 150 ευρώ και οι πολίτες θα λάβουν οδηγίες να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες με τις πινακίδες κυκλοφορίας του μη αναγνωρισμένου Κοσσυφοπεδίου. Η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει έως τις 21 Απριλίου 2023, μετά την οποία η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου θα ξεκινήσει την κατάσχεση αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο για τη σημερινή συνάντηση με ξένους ηγέτες

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα