ΑΘΗΝΑ
15:25
|
10.05.2024
Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές πορείες σε όλη τη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει διαδηλωτές στην πρωτεύουσα του Περού Λίμα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές πορείες σε όλη τη χώρα, αναφέρει το BBC.

Οι διαδηλωτές θέλουν να παραιτηθεί ο αντιμαχόμενος Πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο λόγω καταγγελιών για διαφθορά.

Ο ηγέτης της αριστεράς, ο οποίος κέρδισε απροσδόκητα την εξουσία πέρυσι, είναι αντικείμενο έξι ποινικών ερευνών – αλλά αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Το Περού αντιμετωπίζει μια σειρά από οικονομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης.

Η χώρα επλήγη δυσανάλογα σοβαρά από τον Covid-19 και τα επίπεδα φτώχειας προβλέπεται να παραμείνουν πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα για τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο κ. Καστίγιο κέρδισε την προεδρία υποσχόμενος να μειώσει το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, αλλά ένα Κογκρέσο που κυριαρχείται από βουλευτές της αντιπολίτευσης έχει μπλοκάρει πολλά από τα σχέδιά του.

Μία από τους διαδηλωτές του Σαββάτου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι συμμετείχε για χάρη των παιδιών και των εγγονιών της, επειδή «αυτή η κυβέρνηση γίνεται κόλαση».

Ένας άλλος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η χώρα βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού· οικονομικά όλα έχουν μείνει στάσιμα».

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί αμέσως μετά την εκτόξευση δακρυγόνων στη Λίμα από την αστυνομία σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να φτάσουν σε κυβερνητικά κτίρια.

Διαμαρτυρίες αναφέρθηκαν επίσης σε μερικές άλλες πόλεις του Περού, ενώ ομάδες υποστηρικτών του κ. Καστίγιο οργάνωσαν μια δική τους πορεία σε μια πλατεία της Λίμα.

Μετά τη νίκη του το 2021 σε μια εξαιρετικά πολωμένη ψηφοφορία, ο κ. Καστίγιο επέζησε δύο προσπαθειών να τον εκδιώξουν από τη δουλειά του μέσω της παραπομπής.

Ο 53χρονος ήταν επίσης αντικείμενο συνταγματικής καταγγελίας τον περασμένο μήνα από τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Καστίγιο και τα μέλη της οικογένειάς του ότι βρίσκονται πίσω από μια εγκληματική οργάνωση.

Ο πρώην δάσκαλος και αρχηγός απεργιών επέμεινε ότι ο ίδιος και οι συγγενείς του δεν είχαν διαπράξει αδικήματα, παραπονούμενος ότι οι αντίπαλοί του προσπαθούσαν να τον ανατρέψουν.

Το Σάββατο, ο κ. Καστίγιο ανέβασε ένα προκλητικό μήνυμα στο Twitter με στόχο «τους συνήθεις εχθρούς» τους οποίους κατηγόρησε για «ψευδείς κατηγορίες» – δεσμευόμενος να συνεχίσει να αγωνίζεται για να απελευθερώσει τους ανθρώπους από την ανισότητα.

Το Περού έχει δει αρκετούς προέδρους να απομακρύνονται από τα καθήκοντά τους τα τελευταία χρόνια. Το 2020 είχε τρεις αρχηγούς κρατών σε διάστημα πέντε ημερών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Πάπας ζητά από τους Ιταλούς να κάνουν περισσότερα παιδιά

Ρέντη: Παραδόθηκε ύποπτος για τον θανάσιμο τραυματισμό αστυνομικού

Αξιωματούχος Πεζοναυτών των ΗΠΑ: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρίπτει τα δικά του drones»

Service και συμπερίληψη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα