Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται… κι αν είναι και γλυκιά τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Επισκεφτήκαμε το «Morning Sweetie», το νέο all day breakfast café στην Κυψέλη, και μιλήσαμε με την Ολίνα Αγγελίδου, που μαζί με τον Βασίλη Δενδρινό ξυπνούν τη γειτονιά με το άρωμα του καφέ τους.
«Εγώ και ο σύντροφός μου ο Βασίλης αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα all day breakfast café που θα προσδίδει αμεσότητα, θα είναι φιλόξενο και θα σε καλημερίζει. Ο Βασίλης έβαλε την εμπειρία από τον χώρο της εστίασης, εγώ προέρχομαι από τον χώρο της μόδας και του design», αναφέρει η Ολίνα Αγγελίδου.
«Μας αρέσει ο καλός καφές, το καλό φαγητό, είμαστε foodies, όλο μας τον ελεύθερο χρόνο τον αφιερώναμε εκεί. Συζήτηση στη συζήτηση και εξετάζοντας διάφορες ιδέες καταλήξαμε ότι είναι ωραίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να φτιάξουμε κάτι που έλειπε από την Κυψέλη» συμπληρώνει η ίδια και τονίζει πως «αυτό που θεωρούσαμε πως λείπει είναι ένα πιο σύγχρονο café και στο κομμάτι του φαγητού και του χώρου». «Είχαμε όνειρο και ως ένα σημείο φαίνεται πως μέχρι στιγμής έχει δουλέψει αυτή η ιδέα ενός χώρου συμπερηληπτικού όπου θα μπορεί να νιώθει ευπρόσδεκτος ο καθένας. Χαιρόμαστε που έρχονται μεγαλύτεροι άνθρωποι στο μαγαζί αλλά έχουμε και τον νέο κόσμο της περιοχής».
«Γιατί κίτρινο» ήταν η επόμενη ερώτηση μας στην Ολίνα και δεν δίστασε να μας εξηγήσει γιατί το τόλμησε ενώ πολλοί το φοβούνται εκείνοι το προτίμησαν: «Θέλαμε κάτι φωτεινό, να ταιριάζει με το καλημέρα και αν το κάναμε ασπρόμαυρο θα το κάναμε υπερ-minimal. Το κίτρινο σε τραβάει και αυτό μετράει και μετρούσε περισσότερο μια περίοδο που το στενό μας δεν ήταν γεμάτο με τα μαγαζιά που υπάρχουν σήμερα».
«Η φιλοσοφία μας είναι self-service και όλα μας τα προϊόντα μπορεί να τα βρει κανείς στη βιτρίνα για αυτό δεν έχουμε και κατάλογο. Τα φτιάχνουμε όλα εδώ, στο παρασκευαστήριό μας, εκτός από το ψωμί και τα παγωτά. Διατηρούμε μια αρχή εποχικότητας, για παράδειγμα έχουμε πάντα μια πίτα η οποία ανάλογα με την εποχή μετατρέπεται από φραουλόπιτα σε ροδακινόπιτα, μηλόπιτα και κολοκυθόπιτα» προσθέτει η Ολίνα και στο ερώτημα τι αρέσει περισσότερο στον κόσμο απαντά: «Ο καφές σίγουρα. Τα cheesecake σίγουρα και εντύpωση έχουν κάνει τα overnight oats που είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση πρωϊνού σε βαζάκι, η κρύα εκδοχή του ports βρώμης».
Ποια τα σχέδια τους; «Έχουμε την πρόθεση να γίνουμε πιο εξωστρεφείς» διευκρινίζει η Ολίνα και προσθέτει: «Αυτό μπορεί να γίνει είτε με events που θα προγραμματιστούν στον χώρο μας είτε με τη συμμετοχή μας σε δραστηριότητες όπως τα pop-up brunch της Δημοτικής Αγοράς που συμβαίνουν μια φορά τον μήνα και έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε με άλλα μαγαζιά της Αθήνας και κυρίως με κόσμο. Και το πωλητήριό μας να διευρυνθεί με προϊόντα design και τη δημιουργία ενός brand με δικά μας προϊόντα ή προϊόντα άλλων που ταιριάζουν με το ύφος του Morning Sweetie, από t-shirts έως βιβλία και κεραμικά».
«M.Ο.C. roasters λέγεται ο καφές της ροής μας και είναι ιδιαίτερος γιατί η προέλευσή του είναι 100% από χώρες της Αφρικής», σπεύδει να μας ενημερώσει η Ολίνα και τονίζει ότι αυτό δίνει ένα ιδιαίτερο γευστικό προφίλ ισορροπημένο και ιδιαίτερο, έντονο και με μια ιδιαίτερη οξύτητα. «Και στο πωλητήριο μας φιλοξενούμε καφέδες single origin που είναι σε κορφή κόκκου και τρίβονται παρουσία του πελάτη για να ξαναμπούν στη συσκευασία στη μορφή που θες. Ανά περιόδους έχουμε καφέδες από Ρουάντα, Κένυα, Τανζανία, Αιθιοπία που είναι μια ακόμη επιλογή δίπλα στον καφέ της ροής μας που λέγεται buna και σημαίνει η διαδικασία της παρασκευής καφέ στην Αιθιοπία».
Στην παρατήρησή μας ότι πέρα από το αμιγώς εμπορικό κομμάτι το Morning Sweetie συνιστά πολιτιστική πρόταση η Ολίνα χαμογελά και μας απαντά: «Χαιρόμαστε που το βλέπετε έτσι γιατί αυτό επιδιώκουμε, να είμαστε κάτι πέρα από το να προσφέρουμε έναν καφέ. Θέλουμε να έχουμε μια όμορφη σχέση με τη γειτονιά και να υπάρχει και η αίσθηση της αλληλεγγύης. Αγαπάμε πολύ την Κυψέλη και θέλουμε πάρα πολύ να γίνει το στενό μας πιάτσα».
Info:
‘Morning Sweetie, Ζακύνθου 13, Κυψέλη, τηλ. 211 735 4924. Ώρες λειτουργίας, 7:30-20:00.