ΑΘΗΝΑ
08:05
|
20.04.2024
Ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί αδυνατούν να αποταμιεύσουν έστω 50 ή 100 στερλίνες. Άλλοι, λόγω φτώχειας καταφεύγουν στον μικροδανεισμό για ένα πιάτο φαΐ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμένει η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη, αλλά αυτό δεν αφορά  ένα σημαντικό μέρος του βρετανικού λαού καθώς εκατομμύρια πολίτες είναι τόσο φτωχοί που δεν έχουν αποταμίευση ούτε καν 100 στερλίνες ή βάζουν δάνειο, με την τακτική του «αγόρασε τώρα-πλήρωσε αργότερα» (buy now-pay later) ακόμη και για ένα πιάτο φαγητό.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι η γνωστή εταιρεία διανομής φαγητού Deliveroo έδωσε από τα μέσα του περασμένου μήνα την δυνατότητα στους πελάτες της να πληρώνουν ένα πιάτο φαγητό σε τρεις δόσεις μετά τη συνεργασία της με την Klarna, μία σουηδική εταιρεία fintech που παρέχει διαδικτυακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες βραχυχρόνιου δανεισμού.

Δεν αποκλείεται, βεβαίως, όλα αυτά τα «μικρά» δάνεια να συσσωρευτούν και ο δανειολήπτης τελικά να μην μπορεί να τα αποπληρώσει. Αυτό ήδη επιβεβαιώνεται ως τάση και από στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας, που δείχνουν αύξηση-ρεκόρ στη χρήση πιστωτικών καρτών τον Ιούλιο, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης να αγγίζει το 13% από το 2005 και μετά.

Ούτε 50 λίρες αποταμίευση…

Επιπλέον, σε έρευνα της κρατικής συμβουλευτικής εταιρείας «Money and Pensions Service» όπου συμμετείχαν 3.000 πολίτες, το 17% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν έχει καθόλου χρήματα στην άκρη, το 5% έχει κάτι λιγότερο από 50 λίρες, ενώ μόλις το 4% μεταξύ από 50 και 100 λίρες.

Η κατάσταση αυτή αδιαμφισβήτητα κάνει ακόμη πιο ευάλωτο τον καταναλωτή στους αυξανόμενους και απροσδόκητους λογαριασμούς, που ενδέχεται να προκύψουν αυτή την περίοδο.

Την ίδια και χειρότερη εικόνα αποτυπώνει και η παράλληλη έρευνα της παράλληλη έρευνα της οργάνωσης «Building Societies Association» που διαπιστώνει πως το 35% των Βρετανών έχει σταματήσει να αποταμιεύει εξαιτίας της ακρίβειας και της φτώχειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα