ΑΘΗΝΑ
05:41
|
18.05.2024
Ζητούν την παραίτηση του προέδρου της χώρας, που αναζητά δάνειο «σωσίβιο» από το ΔΝΤ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες κάτοικοι της Γκάνας βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Άκρα το περασμένο Σάββατο, απαιτώντας την παραίτηση, έως την Τετάρτη, του προέδρου της χώρας Νάνα Ακούφο-Άντο, κατηγορώντας τον για τον πληθωρισμό ρεκόρ και τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση

Αφού υποσχέθηκε κάποτε μια «Γκάνα χωρίς βοήθεια», την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Ακούφο-Άντο, που κατέχει το αξίωμα από το 2017, προέτρεψε τους πολίτες να υποστηρίξουν την απόφασή του να αναζητήσει δάνειο από το ΔΝΤ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που πλήττει όλα τα κοινωνικά στρώματα. 

«Το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει καταρρεύσει. Η οικονομία μας έχει καταβαραθρωθεί. Δεν μπορείς να αγοράσεις ένα γαλόνι βενζίνης. Δεν μπορείς να αγοράσεις ένα σακουλάκι αλεύρι, τα τρία γεύματα την ημέρα αποτελούν πλέον πρόβλημα. Η επιβίωση είναι για τους πιο ικανούς. Δεν τον ψηφίσαμε για να μας φέρει σ’ αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε νεαρός από το πλήθος των διαδηλωτών, οι περισσότεροι από τους οποίους φορούσαν κόκκινα μπλουζάκια που έφεραν το σύνθημα «Μπορείς και να με σκοτώσεις».

«Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος με τον ξάδερφό του μας κυβερνούν», δήλωσε διαδηλωτής, προσθέτοντας ότι από κάθε δάνειο που παίρνει η χώρα «το 9% των χρημάτων πηγαίνει στη δική του ιδιωτική τραπεζική επιχείρηση».

Ο επικεφαλής του κινήματος Kume Preko Reloaded που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία, Μάρτιν Λούθερ Κπέμπου, ανέφερε πως «για κάθε σέντι -το νόμισμα της χώρας – και δολάριο που δανειζόμαστε, η οικογένεια του προέδρου επωφελείται. Φτάνει πια η φιλαυτία, αρκετά ο νεποτισμός, αρκετή η διαφθορά» και ζήτησε να παραιτηθεί η ηγεσία της κυβέρνησης για να αναλάβει ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Η κίνηση του προέδρου να προσφύγει για 18η συνεχόμενη φορά στην ιστορία της χώρας στο ΔΝΤ, ζητώντας ένα δάνειο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ 37% και την κατάρρευση του νομίσματός, έχει εγείρει φόβους ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει μέτρα λιτότητας που θα επιβαρύνουν περαιτέρω έναν πληθυσμό που ήδη παλεύει με τις αυξανόμενες τιμές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Αττική: Σύλληψη 52χρονου για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα