ΑΘΗΝΑ
09:52
|
23.04.2024
Εκτός από την Αθήνα, αύριο θα παραλύσουν και οι Βρυξέλλες όπως και ολόκληρο το Βέλγιο, με τα συνδικάτα να προχωρούν σε κλιμάκωση του αγώνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την χώρα αντιμέτωπη με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, τα βελγικά συνδικάτα καλούν, αύριο Τετάρτη, σε απεργιακές κινητοποιήσεις κλιμακώνοντας μετά τις δύο ήδη πολύ μεγάλες απεργίες που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

Έτσι, εκτός από την Αθήνα, αύριο αναμένεται να παραλύσουν και οι Βρυξέλλες όπως και ολόκληρο το Βέλγιο, με τα συνδικάτα να απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, που άγγιξε το 12,27% στο βασίλειο τον περασμένο μήνα (το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 1975, και της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να επηρεαστούν τα τρένα (από τις 10 το βράδυ της Τρίτης), οι αστικές συγκοινωνίες, τα σχολεία, τα εμπορικά κέντρα, η αστυνομία και μεγάλα τμήματα της βιομηχανίας, ενώ το αεροδρόμιο South Charleroi των Βρυξελλών (BSCA) ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες εμπορικές πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για την ημέρα και το λιμάνι της Αμβέρσας θα αντιμετωπίσει προβλήματα καθώς 24ωρη απεργία των λιμενικών θα πραγματοποιηθεί από τις 6 τα ξημερώματα.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος, με τους λογαριασμούς μερικές φορές πέντε ή έξι φορές υψηλότερους από την περασμένη χρονιά, πυροδοτεί έντονο κοινωνικό θυμό. Αναφορές για κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων μεταδίδονται καθημερινά και μέρος της μεσαίας τάξης παλεύει με την κρίση κόστους ζωής που μόλις αντισταθμίζεται από το πενιχρό πακέτο στήριξης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης: 135 ευρώ το μήνα για φυσικό αέριο και 61 ευρώ για ηλεκτρισμό, από Νοέμβριο έως Μάρτιο.

Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο, ήλπιζε αρχικά σε μια ευρωπαϊκή απόφαση σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών της ενέργειας. Αυτό δεν εξελίχθηκε, οπότε η κυβέρνησή του σκέφτηκε να επιβάλει έναν απροσδόκητο φόρο στις ενεργειακές εταιρείες, μια απόφαση που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη και εξακολουθεί να συζητείται, με την Βελγική Γενική Ομοσπονδία Εργασίας (FGTB) να ζητά τώρα πάγωμα των τιμών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Πράσινο φως για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη

Δέκα νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Μαλαισία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα