ΑΘΗΝΑ
14:11
|
06.05.2024
Έπαυσαν οι κατηγορίες για εμπλοκή στην εκτέλεση ακτιβιστών, μετά την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων των Ογκόνι ενάντια στην καταστροφική μόλυνση της περιοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη εναντίον Shell, έφτασε στο τέλος της, καθώς οι χήρες τεσσάρων Νιγηριανών που κατηγορούσαν τον πετρελαϊκό κολοσσό για εμπλοκή του στην εκτέλεση των ακτιβιστών συζύγων τους, μετά την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων των Ογκόνι ενάντια στην καταστροφική μόλυνση της περιοχής τη δεκαετία του 1990, εγκατέλειψαν το αίτημά τους για αποζημιώσεις.

«Προφανώς πρόκειται για μια μεγάλη απογοήτευση», ανέφερε ο δικηγόρος τους, χθες Δευτέρα, ανακοινώνοντας ότι οι χήρες ακύρωσαν την έφεση που είχε ξεκινήσει μετά την απόρριψη της υπόθεσής τους από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης νωρίτερα φέτος. «Ήταν μια μακρά και απαιτητική διαδικασία, που τους κάνει να ξαναζήσουν φρικτά γεγονότα, ενώ το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο», πρόσθεσε.

Οι σύζυγοι των γυναικών ήταν μεταξύ μιας ομάδας ακτιβιστών, που αργότερα έγινε γνωστή ως «Ogoni Nine», που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν διά απαγχονισμού, μετά από μια δίκη που έστρεψε τη διεθνή γνώμη εναντίον των τότε στρατιωτικών ηγετών της Νιγηρίας. Μεταξύ των ακτιβιστών ήταν ο συγγραφέας Ken Saro-Wiwa.

Η Shell πέτυχε έναν διακανονισμό 15,5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2009 στις Ηνωμένες Πολιτείες με συγγενείς ορισμένων οικογενειών, χωρίς να αναγνωρίσει την εμπλοκή της σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη.

Οι τέσσερις γυναίκες δεν συμφώνησαν με την αποζημίωση και συνέχισαν να προσπαθούν να καταστήσουν την εταιρεία υπεύθυνη σε ξένα δικαστήρια αφού εξάντλησαν τις νομικές δυνατότητες στη Νιγηρία.

Τον Μάρτιο, το δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό τους ότι η Shell είχε δωροδοκήσει μάρτυρες για να καταθέσουν ψευδώς για τα γεγονότα στη δίκη που οδήγησε στις εκτελέσεις των ανδρών.

«Πάντα αρνιόμασταν τους ισχυρισμούς που έγιναν εναντίον της Shell σε αυτή την υπόθεση», ανέφερε η εταιρία σε δήλωσή της, χθες Δευτέρα. «Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την τραγική φύση των γεγονότων του 1995».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα