ΑΘΗΝΑ
18:10
|
19.05.2024
Υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Ιμράν Xαν απέκλεισαν δρόμους κοντά στην πρωτεύουσα με διαμαρτυρίες για την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του ηγέτης τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Ιμράν Xαν απέκλεισαν δρόμους κοντά στην πρωτεύουσα την Τρίτη, διακόπτοντας την κυκλοφορία και αναγκάζοντας τα σχολεία να κλείσουν, καθώς διαμαρτυρήθηκαν για την απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη τους σε πρόσφατη αντικυβερνητική συγκέντρωση.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος πιέζει για γενικές εκλογές από τότε που ανατράπηκε από την πρωθυπουργία μετά την απώλεια ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο τον Απρίλιο, πυροβολήθηκε στη συγκέντρωση την περασμένη Πέμπτη. Αναρρώνει από τα τραύματα στα πόδια.

«Οι άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να πάνε στη δουλειά», δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Yawar Ali. “Οι οικογένειες έχουν κολλήσει στην κυκλοφορία για ώρες. Έχουμε μάλιστα αναφορές ότι οι διαδηλωτές δεν άφησαν ασθενοφόρα να περάσουν.”

Ο διάδοχος του Χαν στην πρωθυπουργία, Σεχμπάζ Σαρίφ, απέρριψε το αίτημά του για νέες κάλπες και το αδιέξοδο έχει πυροδοτήσει την αστάθεια στην πυρηνικά οπλισμένη χώρα των 220 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι υποστηρικτές του Χαν ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες τους σε μεγάλους δρόμους γύρω από το Ισλαμαμπάντ αργά τη Δευτέρα. Έχουν αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο προς το διεθνές αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ και αυτούς που συνδέουν την πρωτεύουσα με τις πόλεις Λαχόρη και Πεσαβάρ.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν τους υποστηρικτές του Χαν να καίνε λάστιχα καθώς έφτιαχναν στρατόπεδα διαμαρτυρίας στους δρόμους.

Η κυβέρνηση διέταξε όλα τα κρατικά και ιδιωτικά σχολεία να κλείσουν για την ημέρα, σύμφωνα με εντολή που είδε το Reuters.

Ο 70χρονος Χαν ξεκίνησε αυτό που είναι γνωστό ως συγκέντρωση διαμαρτυρίας μακράς πορείας από τη Λαχόρη προς την πρωτεύουσα στις 28 Οκτωβρίου.

Κουνούσε με το χέρι στο πλήθος από ένα κοντέινερ που ήταν τοποθετημένο σε φορτηγό στην πόλη Ουαζιραμπάντ στην επαρχία Παντζάμπ την περασμένη Πέμπτη, όταν ένας άνδρας πυροβόλησε εναντίον του.

Ο Χαν ήταν μεταξύ 10 τραυματιών. Ένας κομματικός εργάτης σκοτώθηκε. Η αστυνομία συνέλαβε τον ύποπτο δράστη.

Το κόμμα του Χαν ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι η πορεία θα ξαναρχίσει την Πέμπτη στο σημείο όπου δέχθηκε την επίθεση ο Χαν και θα ηγηθεί εικονικά.

Η πολιτική ένταση έρχεται καθώς το Πακιστάν παλεύει με την οικονομική αναταραχή που επιδεινώθηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες που η κυβέρνηση εκτιμά ότι προκάλεσαν οικονομικές απώλειες ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Αναγκαστική προσγείωση για τον πρόεδρο του Ιράν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Οι Ταμίλ της Σρι Λάνκα συμπληρώνουν 15 χρόνια από το τέλος του εμφυλίου πολέμου

Γάζα: Τουλάχιστον 35.456 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την 7η Οκτωβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα