ΑΘΗΝΑ
00:58
|
21.06.2024
Λάμπες πετρελαίου, κεριά και φανάρια επιστρατεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο λόγω ενεργειακής φτώχειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ενεργειακή κρίση αλλά και η έλλειψη βασικών υποδομών κυρίως σε αναπτυσσόμενες αφρικανικές και ασιατικές χώρες στερεί το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ)  ως το τέλος του χρόνου υπολογίζεται πως θα αυξηθεί κατά 20 εκατομμύρια άτομα ο αριθμός των ανθρώπων που δε θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της ενεργειακής φτώχειας υπολογίζεται έτσι πως θα ανέλθει σε τουλάχιστον 775 εκατομμύρια άτομα.

Η σημαντική αυτή αύξηση, που αφορά κυρίως χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής,  καταγράφεται πρώτη φορά εδώ και μία εικοσαετία.

Ειδικότερα, μεγαλύτερη αύξηση των ατόμων δίχως πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό και με ραγδαίους ρυθμούς πρώτα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και έπειτα στη Μαδαγασκάρη.

Πολλές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού σε χώρες της Αφρικής βρίσκονταν ήδη σε άσχημη οικονομική κατάσταση (συμπεριλαμβανομένης της νοτιοαφρικανικής Escom) μεταξύ άλλων  λόγω της ενεργειακής κρίσης, της έκρηξης στις διεθνείς τιμές καυσίμων και των επιπτώσεων της διετούς πανδημίας στην οικονομία και την εφοδιαστική αλυσίδα, κ.α..

Η κατάσταση δεν είναι καλή ούτε σε αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες. Στοιχεία της ΙΕΑ δείχνουν πως στο σκοτάδι και το κρύο αναγκάζεται να ζει ήδη το 10% του πληθυσμού στο Μπαγκλαντές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πέντε προκλήσεις του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε

Μπαράζ επαφών Κύπρου-Λιβάνου μετά τις απειλές Νασράλα

Σταϊκούρας: Τον Νοέμβριο η παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ο υποψήφιος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα