ΑΘΗΝΑ
07:07
|
19.04.2024
Εγκρίθηκε με 98 ψήφους υπέρ, 17 κατά, 52 αποχές (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με 98 ψήφους υπέρ, 17 κατά, 52 αποχές (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος) εγκρίθηκε απόψε στη διάρκεια ψηφοφορίας ενώπιον της τέταρτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η πρόταση ψηφίσματος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να εκδώσει νομική πραγματογνωμοσύνη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με το κατά πόσον η παρατεταμένη παρουσία του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελεί «de facto  κατοχή».

Το σκεπτικό της πρότασης ψηφίσματος, το οποίο μαζί με την Παλαιστινιακή Αρχή συνυπέβαλαν η Αλγερία, το Μπρουνέι, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, η Μαυριτανία, η Ναμίμπια, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Σενεγάλη και η Τυνησία, έχει στόχο να καταδείξει ότι, σε περίπτωση κατά την οποία το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωματεύσει ότι κατά την διαμορφωθείσα κατάσταση στην Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ συντρέχουν τα χαρακτηριστικά της κατοχής, τότε το Ισραήλ παραβαίνει κανόνες του διεθνούς δικαίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι διατάξεις των Συνθηκών του Όσλο και αποφάσεις της Ολομέλειας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος παίρνοντας το λόγο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «ντροπιαστικό». Στη συνέχεια κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή πως επιδιώκει «να εκτρέψει τον διάλογο επί της διένεξης Ισραήλ-Παλαιστινίων από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις αίθουσες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

«Η πραγματική σημασία της ψηφοφορίας αυτής είναι να δώσει την χαριστική βολή κάθε δυνατής πιθανότητας συνεννόησης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων», συμπλήρωσε ο Ερντάν, καταλήγοντας ότι «η σημερινή εξέλιξη αποτελεί το αποτέλεσμα της παραδοσιακής αντι- ισραηλινής στάσης που υιοθετείται στον ΟΗΕ».

Αντιθέτως, ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Αλ-Μάλκι, σε σχετικές δηλώσεις του στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Παλαιστινιακής Αρχής, WAFA, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του, σχολιάζοντας ότι «η σημερινή ψηφοφορία καταδεικνύει τις νομικές συνέπειες που πηγάζουν από την συνεχή παραβίαση της αρχής της αυτοδιάθεσης του Παλαιστινιακού λαού, εφαρμόζοντας αποικιακές πολιτικές απαρτχάιντ και φυλετικού διαχωρισμού».

Ανέφερε ότι «είναι ανάγκη να ληφθούν επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η ρίζα της ιστορικής αδικίας που υφίσταται ο Παλαιστινιακός λαός», απαιτώντας «να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ επειδή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου και συνεχίζοντας την κατοχή». Τέλος, ο Αλ-Μάλκι χαρακτήρισε την υιοθέτηση της πρότασης ψηφίσματος που υπέβαλε η Παλαιστινιακή Αρχή ενώπιον της 4ης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ως «μία πολύ σημαντική διπλωματική και νομική νίκη».

Η ισραηλινή παρουσία στη Δυτική Όχθη ρυθμίζεται βάσει των οικείων διατάξεων των Συμφωνιών του Όσλο που υπεγράφησαν το 1993 και το 1995, που ορίζουν ότι οι περιοχές B και C  τελούν εδάφη με «κυριαρχία υπό διαπραγμάτευση», λαμβάνοντας υπόψιν ότι θα εφαρμόζονταν τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα της διαδικασίας του «Οδικού Χάρτη για την Ειρήνη». Ωστόσο, τα χρονοδιαγράμματα που είχαν καθορισθεί, με την πάροδο των ετών δεν εφαρμόσθηκαν, όπως οριζόταν στη συμπεφωνημένη ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα