ΑΘΗΝΑ
22:24
|
08.05.2024
Η απογραφή «δεν μπορεί να είναι μια στατιστική γενοκτονία, ούτε ένα πολιτικό ή δικαστικό εργαλείο», δήλωσε η Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού.
Censo 2010 empezó con retraso por dificultades de movilización. Andrea Guerrero, del colegio Francisco de Orellana, censa a Jesús Maldonado, habitante de la isla Trinitaria (sur de Guayaquil). Foto tomada el 28-11-10. (F) Alex Vanegas.*
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε επιστολή που απέστειλε στον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Απογραφής (INEC) του Εκουαδόρ, Ρομπέρτο Καστίγιο, η Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE) εξέφρασε την ανησυχία της για την απογραφή πληθυσμού που διεξάγεται στην χώρα, η οποία θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Η οργάνωση αναφέρθηκε στο πρώτο στάδιο της απογραφής, το οποίο πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με την CONAIE, αυτό το στάδιο «τελείωσε χωρίς μεγαλύτερη γνώση και συμμετοχή των αυτόχθονων πληθυσμών».

Όσον αφορά την τρέχουσα δια ζώσης φάση της απογραφής, η οργάνωση αναφέρθηκε στη σημασία του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό. Η CONAIE δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία από αυτή την άποψη είναι «η έλλειψη κριτηρίων ή εκπαίδευσης των 18.000 απογραφέων για την αλληλεπίδραση με αυτόχθονες πληθυσμούς και εθνικότητες».

Αυτό το θέμα φέρνει στο φως τη σημασία της πρόσληψης νέων από τις αυτόχθονες κοινότητες. Η CONAIE είπε: «Ζητούμε να υπάρξει συμμετοχή των αδελφών μας».

Η οργάνωση των ιθαγενών προέτρεψε για την επικύρωση της διαπολιτισμικής και πολυεθνικής προσέγγισης του κράτους του Ισημερινού, όπου ζουν 18 αυτόχθονες πληθυσμοί και 15 εθνικότητες.

Το INEC καλείται από την CONAIE να αναγνωρίσει τα μέλη της ιθαγενικής κοινότητας ως συλλογικά υποκείμενα και κατόχους δικαιωμάτων με σεβασμό στην οργανωτική τους δομή.

Η απογραφή δεν πρέπει να είναι «μια στατιστική γενοκτονία, ούτε ένα πολιτικό ή δικαστικό εργαλείο», δήλωσε η CONAIE, υποστηρίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν αποτελέσματα που «καταδεικνύουν τα κοινωνικά, εργασιακά, οικονομικά, πολιτικά, υγειονομικά, εκπαιδευτικά και διατροφικά χάσματα που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες, οι μαύροι και οι κρεολικοί πληθυσμοί, έχοντας τους υψηλότερους δείκτες φτώχειας».

(Πηγή: TeleSUR)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα