ΑΘΗΝΑ
11:22
|
06.05.2024
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Climate TRACE, που παρουσιάστηκε από τον Αλ Γκορ, η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει πολλαπλάσιες από τις αναφερόμενες εκπομπές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την εξόρυξη πετρελαίου και το φυσικού αερίου μπορεί να είναι τρεις φορές υψηλότερες από τις αναφερόμενες, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα δορυφορικής παρακολούθησης που ξεκίνησε να λειτουργεί την Τετάρτη.

Το νέο εργαλείο – που παρουσιάστηκε στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP27) στην Αίγυπτο – έχει εντοπίσει περισσότερες από 70.000 τοποθεσίες που εκπέμπουν εκπομπές στην ατμόσφαιρα.

Το πρόγραμμα Climate TRACE, το οποίο διευθύνεται από μια ομάδα ερευνητικών ιδρυμάτων, εταιρειών και φιλανθρωπικών οργανώσεων, παρακολουθεί τομείς όπως η βαριά βιομηχανία, η παραγωγή ενέργειας, η γεωργία, οι μεταφορές, τα απόβλητα και τα ορυχεία.

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 300 δορυφόρους, καθώς και από χιλιάδες αισθητήρες στη στεριά και στη θάλασσα, το παρατηρητήριο Climate TRACE διαπίστωσε ότι οι 14 μεγαλύτεροι εκπομποί αερίων του θερμοκηπίου είναι τοποθεσίες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Από αυτές, ο μεγαλύτερος πομπός στον πλανήτη είναι η ιζηματογενής λεκάνη της Πέρμιας στο δυτικό Τέξας – ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο – δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ένας από τους ιδρυτές του προγράμματος, Αλ Γκορ.

«Με νέα δεδομένα για το μεθάνιο και την καύση, υπολογίζουμε τώρα ότι οι πραγματικές εκπομπές είναι τρεις φορές υψηλότερες από αυτές που έχουν αναφερθεί», είπε ο Γκορ.

Οι εκπομπές προέρχονται από την καύση ανεπιθύμητου φυσικού αερίου από πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παράλληλα, το μεθάνιο, που εκπέμπεται από διαρροές από εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων καθώς και από άλλες ανθρωπογενείς πηγές όπως τα ζώα και οι χωματερές, ευθύνεται για περίπου το 30% της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι σήμερα.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες επαίνεσε την πρωτοβουλία σχολιάζοντας: «Κάνετε πιο δύσκολο το greenwashing ή – για να είμαστε πιο σαφείς – την εξαπάτηση».

«Αυτό θα πρέπει να είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τις κυβερνήσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ειδικά αυτούς που συνεχίζουν να επενδύουν και να εγγυώνται τη ρύπανση από ορυκτά καύσιμα», είπε.

Τον Οκτώβριο, η NASA ανέφερε ότι ένα νέφος μεθανίου μήκους περίπου 3,3 χιλιομέτρων εντοπίστηκε νοτιοανατολικά του Κάρλσμπαντ, στο Νέο Μεξικό, στη λεκάνη της Πέρμιας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα