ΑΘΗΝΑ
16:11
|
19.04.2024
Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για για έκτακτη απόφαση που δεν θα αποτελέσει πιλότο για την από εδώ και πέρα στάση των γαλλικών αρχών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πλοίο Ocean Viking, ελλιμενίστηκε σήμερα στο στρατιωτικό λιμάνι της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, όπου θα αποβιβαστούν οι 230 μετανάστες από την Ερυθραία, την Αίγυπτο, τη Συρία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και άλλες χώρες, που διέσωσε στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσαν οι λιμενικές αρχές της πόλης.

Το πλοίο, το οποίο έχει ναυλώσει η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και αναζητούσε μάταια επί τρεις εβδομάδες ασφαλές λιμάνι στην Ιταλία, έφτασε στην Τουλόν περίπου στις 08:50 τοπική ώρα (09:50 ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ελλιμενίζεται στη Γαλλία πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης που διασώζει μετανάστες στη Μεσόγειο.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επέκρινε χθες Πέμπτη τις αρχές της Ιταλίας που δεν δέχθηκαν το πλοίο και πρόσθεσε ότι το Παρίσι αποφάσισε να το υποδεχθεί κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστικό καθήκον», επισημαίνοντας όμως ότι πρόκειται για έκτακτη απόφαση που δεν θα αποτελέσει πιλότο για την από εδώ και πέρα στάση των γαλλικών αρχών.

Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που επιβαίνουν στο Ocean Viking θα μεταφερθούν σε ζώνη αναμονής, διευκρίνισε ο υπουργός και «δεν θα μπορούν να βγουν από το διοικητικό κέντρο όπου θα μεταφερθούν ενώ τεχνικά δεν θα βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος».

Εν μέσω παρουσίασης ενός νομοσχεδίου για τη μετανάστευση, το οποίο προβλέπει τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών παροχής ασύλου προκειμένου η Γαλλία να μπορεί να απελαύνει περισσότερους μετανάστες, το περιβάλλον του Νταρμανέν διευκρίνισε ότι « όσοι δεν λάβουν άσυλο, θα απομακρυνθούν αμέσως από τη ζώνη αναμονής προς τη χώρα καταγωγής τους».

Όπως και να έχει τα δύο τρίτα των διασωθέντων δεν θα μείνουν στη Γαλλία, αφού θα μεταφερθούν σε εννέα χώρες, σύμφωνα με το υπουργείο. Η Γερμανία θα δεχθεί περίπου 80 μετανάστες, ενώ άλλους θα δεχθούν το Λουξεμβούργο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Ο Νταρμανέν επέκρινε χθες ανοικτά τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας που δεν άνοιξε τα λιμάνια της για το Ocean Viking, αν και ήταν υποχρεωμένη βάσει του ναυτικού δικαίου και ανακοίνωσε πως το Παρίσι αποφάσισε να αναστείλει την συμφωνημένη υποδοχή, 3.500 προσφύγων που βρίσκονται τώρα στην Ιταλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα