ΑΘΗΝΑ
14:33
|
25.04.2024
Η Κίνα ασκεί κριτική στην Ιαπωνία για το σχέδιό της να απορρίψει νερό μολυσμένο από το πυρηνικό δυστύχημα του σταθμού της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν προέτρεψε ξανά σήμερα την Ιαπωνία να ανταποκριθεί στις εύλογες ανησυχίες όλων των ενδιαφερόμενων μερών και να απορρίψει το μολυσμένο από πυρηνικά απόβλητα νερό με επιστημονικό, δημόσιο, διαφανή και ασφαλή τρόπο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η τεχνική ομάδα εργασίας του θα επισκεφθεί την Ιαπωνία από τις 14 έως τις 18 Νοεμβρίου για να συνεχίσει μια επιθεώρηση ασφάλειας του σχεδίου της Ιαπωνίας να διοχετεύσει νερό μολυσμένο από το πυρηνικό δυστύχημα του σταθμού της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης Τύπου, ο Ζάο είπε ότι η Κίνα υποστηρίζει το έργο του ΔΟΑΕ και της τεχνικής ομάδας εργασίας του.

Είπε ότι η Κίνα ελπίζει ότι η ειδική ομάδα θα τηρήσει τις αρχές της αντικειμενικότητας, της δικαιοσύνης και της επιστήμης, θα εφαρμόσει αυστηρά τα πρωτόκολλα πυρηνικής ασφάλειας του ΔΟΑΕ και θα διασφαλίσει ότι η απόρριψη του μολυσμένου νερού θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια. «Η Ιαπωνία θα πρέπει να συνεργαστεί πλήρως για την επιθεώρηση από την τεχνική ομάδα εργασίας του ΔΟΑΕ», δήλωσε ο Ζάο.

Ενώ η ομάδα εργασίας του ΔΟΑΕ δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση και την επανεξέταση και οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας δεν έχουν απαντηθεί ικανοποιητικά, η Ιαπωνία εντούτοις ενέκρινε το σχέδιο εκκένωσης και επιτάχυνε την κατασκευή του αγωγού εκκένωσης, αποβλέποντας στο να δημιουργήσει τετελεσμένα.

«Αυτό υπονομεύει την εξουσία των θεσμών και των τεχνικών ομάδων εργασίας και είναι εξαιρετικά ανεύθυνο απέναντι στη διεθνή κοινότητα και τον ιαπωνικό λαό», σχολίασε ο Ζάο.

Σύμφωνα με τον Ζάο, η Κίνα προτρέπει για άλλη μια φορά την ιαπωνική πλευρά να αντιμετωπίσει τις εύλογες ανησυχίες όλων των μερών, να διαβουλεύεται πλήρως με τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων της και των σχετικών διεθνών θεσμών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα εώς 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα