ΑΘΗΝΑ
18:34
|
28.04.2024
Οργή προκαλεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κρούσμα ηλικιακού ρατσισμού σε καφετέρια της Νέας Σμύρνης σε βάρος ηλικιωμένων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σάλο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προκαλεί η απαράδεκτη περίπτωση καφετέριας στην πλατεία Νέας Σμύρνης που απαγορεύει την πρόσβαση σε ηλικιωμένους πελάτες. Το κρούσμα ηλικιακού ρατσισμού επανήλθε στην επιφάνεια μετά την ανάρτηση του αρθρογράφου και διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, Κωστή Πιερίδη στο Facebook.

Όπως αναφέρει ο Κωστής Πιερίδης ενώ καθόταν το πρωί της Πέμπτης σε καφετέρια της πλατείας Νέας Σμύρνης αντιλήφθηκε την έντονη λογομαχία ανάμεσα σε έναν ηλικιωμένο και τη νεαρή σερβιτόρα.  Ο ηλικιωμένος άνδρας, έντονα εκνευρισμένος, έφυγε φωνάζοντας δυνατά τη φράση: «Θα φωνάξω την αστυνομία, αυτό που μου λες είναι παράνομο!».

Όταν ο Πιερίδης ζήτησε από τη σερβιτόρα να μάθει τι συνέβη εκείνη του απάντησε πως απέτρεψε τον ηλικιωμένο να καθίσει στο κατάστημα επειδή η… «πολιτική» του καταστήματος απαγορεύει σε ηλικιωμένους να κάθονται.

Και Πιερίδης συνέχισε την ανάρτησή του αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Πως λέει ο λαός μας “έμεινα με ανοικτό το στόμα”. Προφανώς και είμαι σε σοκ. Σκέφτομαι αν πρέπει να πληρώσω. Αν πρέπει να πάω μέσα να ζητήσω τον υπεύθυνο. Αν πρέπει να κάνω αυτό που κάνω τώρα -post στα SM. Πάντως απο την ώρα που συνέβη δεν έχω σταματήσει να το σκέφτομαι. Καφετέρια που διώχνει ηλικιωμένους πελάτες για τη μόστρα της. Μεταμοντέρνα ευγονική, γιατί προφανώς το μαγαζί “είναι για τη νεολαία” και κάνει ηλικιακό face control, βάζοντας τους εργαζόμενους να πουν σε κόσμο “ξέρετε δεν μπορείτε να κατσετε εδώ. Είναι πολιτική του μαγαζιού”.

Τι ακριβώς μας έχει συμβεί; Δικαίωμα του ιδιοκτήτη; Φαντάζομαι πως ναι. Και υποχρέωση της γειτονιάς μας αυτός ο άνθρωπος αν και όταν γεράσει να δει εμπράκτως τη σημαίνει συμπερίληψη των μεγάλων στην κοινωνικότητα. Μια ανθρώπινη ανάγκη απέναντι στη ματαιότητα. Εκεί που νόμιζα ότι είχα να κάνω με το κλασικό “γέρος-στριντζης” εν τέλει έγινα αυτόπτης μάρτυρας μιας λογικής νόμων της Νυρεμβέργης, για έναν καφέ.

Φυσικά δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ ούτε ευρώ στο συγκεκριμένο μαγαζί. Φυσικά θα το συζητήσω με όλους τους φίλους της γειτονιάς και τις συλλογικότητές της. Αν στο εν λόγω μαγαζί δεν πατήσει ψυχή για ένα μήνα μετά θα συνεχίσει να διαλέγει ποιος θα κάτσει και ποιος όχι;

Πήρα ένα πολύ χρήσιμο μάθημα του τι σημαίνει “μάχη με τον φασισμό κάθε μέρα”. Στα πιο απλά, στα πιο ασήμαντα».

«Βροχή» οι αποδοκιμασίες στο κατάστημα

H ανάρτηση προκάλεσε πλήθος σχολίων και έντονων συζητήσεων όχι μόνο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και κάτω από την “διαδικτυακή” ετικέτα της καφετέριας στο Google maps, όπου πλήθος πελατών εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια και την αποδοκιμασία τους για την λεγόμενη…«πολιτική του καταστήματος».

Οι σφοδρές αποδοκιμασίες ανάγκασαν την ιδιοκτησία της καφετέριας να εκδώσει υποκριτικά ανακοίνωση μετατρέποντας σε αποδιοπομπαίο τράγο τον υπεύθυνο του καταστήματος που είχε χτες πρωινή βάρδια.

Η απάντηση του καταστήματος

Η διεύθυνση του εν λόγω καταστήματος επέλεξε να απαντήσει μέσα από τον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ρίχνοντας την ευθύνη για ό,τι έγινε στον υπεύθυνο της πρωινής βάρδιας.

Στην ανακοίνωση η ιδιοκτησία του καταστήματος ισχυρίζεται πως η τακτική που ακολούθησε ο υπεύθυνος βάρδιας τάχα δεν συνάδει με την «ηθική» του καταστήματος και της περιοχής, ενώ η πρόσληψή του, έγινε πριν λίγο καιρό.

Επιχειρώντας να πάρει από πάνω της κάθε ευθύνη ισχυρίστηκε πως ο υπάλληλος ήταν νεοπροσληφθείς. Πιθανότατα, γιατί συνειδητοποίησαν, μάλλον αργά, πως οι διακρίσεις σε βάρος πελατών σε καταστήματα εστίασης όχι μόνον συνιστούν ποινικό αδίκημα (ΝΔ 136/1946 ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ) αλλά μπορεί να σηματοδοτήσουν την αρχή μίας περιόδου αβεβαιότητας για το μέλλον της επιχείρησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα