ΑΘΗΝΑ
05:20
|
20.04.2024
Η Κούβα συμφώνησε για πρώτη φορά μετά την πανδημία να δεχτεί πτήσεις απέλασης των ΗΠΑ που μετέφεραν Κουβανούς που πιάστηκαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κούβα συμφώνησε για πρώτη φορά μετά την πανδημία να δεχτεί πτήσεις απέλασης των ΗΠΑ που μετέφεραν Κουβανούς που πιάστηκαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, δήλωσαν στο Reuters τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι, δίνοντας στις αρχές των ΗΠΑ ένα νέο αλλά περιορισμένο εργαλείο για να αποτρέψουν αριθμούς ρεκόρ κουβανικών συνόρων.

Η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE) έχει περίπου δώδεκα Κουβανούς υπό κράτηση, οι οποίοι απέτυχαν στον αρχικό έλεγχο για άσυλο στα σύνορα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, ζητώντας την ανωνυμία τους για να συζητήσουν τη διπλωματική κατάσταση. Το αμερικανικό πρακτορείο περιμένει μέχρι να έχει αρκετούς Κουβανούς απελαθέντες για να γεμίσει ένα αεροπλάνο πριν στείλει ένα στην Αβάνα, είπαν.

Μια τρίτη πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε ότι δεν υπάρχει νέα επίσημη συμφωνία για τακτικές πτήσεις απέλασης, αλλά ότι η Κούβα είχε συμφωνήσει να δεχτεί περιστασιακές ομάδες απελαθέντων.

Οι τακτικές απελάσεις Κουβανών σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να απελαύνουν μικρό αριθμό Κουβανών μέσω εμπορικών αεροπορικών εταιρειών, δήλωσε στο Reuters χωριστός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος και το ICE δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Περίπου 1.500 Κουβανοί απομακρύνθηκαν το οικονομικό έτος 2020, το οποίο ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2019, έτος που είχαν σταματήσει οι τακτικές πτήσεις απέλασης, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η επανέναρξη των πτήσεων απέλασης ICE προς την Κούβα θα μπορούσε να στείλει ένα συμβολικό μήνυμα στους επίδοξους μετανάστες που συνήθως πετούν προς την Κεντρική Αμερική και ταξιδεύουν βόρεια στα σύνορα. Ένα ρεκόρ 220.000 Κουβανών πιάστηκαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού το οικονομικό έτος 2022, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Η συντριπτική πλειονότητα αφέθηκε ελεύθερη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσει τις υποθέσεις μετανάστευσης.

Η κομμουνιστική Κούβα είναι υποχρεωμένη από προηγούμενες συμφωνίες μετανάστευσης να δέχεται τους υπηκόους της που επιστρέφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η πιο πρόσφατη διμερής συμφωνία επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του 2017 λίγο πριν ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποχωρήσει από την εξουσία.

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ συνέχισε να γυρίζει πίσω μετανάστες που έχουν πιαστεί στη θάλασσα και έχει επαναπατρίσει πάνω από 5.600 μετανάστες μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με επίσημα μέσα ενημέρωσης της Κούβας.

Ανώτατοι αξιωματούχοι μετανάστευσης των ΗΠΑ επισκέφθηκαν την Αβάνα αυτή την εβδομάδα -η υψηλότερου επιπέδου επίσκεψη στις ΗΠΑ από την ιστορική προσέγγιση υπό τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα- καθώς επιδεινώνεται η μεταναστευτική κρίση.

Οι αρχές των ΗΠΑ πραγματοποίησαν περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια συλλήψεις μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού το οικονομικό έτος 2022, υψηλότερες από κάθε άλλη χρονιά. Από αυτούς, περίπου 1 εκατομμύριο απελάθηκαν γρήγορα στο Μεξικό ή σε άλλες χώρες με εντολή της εποχής της πανδημίας, γνωστή ως Τίτλος 42. Αλλά μόλις το 2 τοις εκατό των Κουβανών που συνελήφθησαν στα σύνορα εκδιώχθηκαν το οικονομικό έτος 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα