ΑΘΗΝΑ
09:49
|
24.04.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε ότι η χώρα του δε θα χορηγήσει στη συμμαχία άδεια για την τοποθέτηση πυρηνικών στο έδαφός της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα χορηγήσει στο ΝΑΤΟ άδεια για την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στο έδαφός της.

Ο Μπίλστρομ δήλωσε στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TT ότι «εξακολουθεί να είναι η μακροπρόθεσμη θέση του Μετριοπαθούς Κόμματος», το οποίο ανέλαβε την εξουσία τον Σεπτέμβριο, να απαγορεύσει τα πυρηνικά όπλα σε σουηδικό έδαφος, τονίζοντας ότι «ποτέ δεν σκοπεύαμε να αλλάξουμε τους όρους για τις αιτήσεις που υπέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μίκαελ Μπιντέν, ο Ανώτατος Διοικητής των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Σουηδία δεν πρέπει να «θέσει επιφυλάξεις» για τη χρήση των εδαφών της από το ΝΑΤΟ πριν ολοκληρώσει την ένταξή της στο στρατιωτικό μπλοκ, χωρίς να αποκλείει τη φιλοξενία των πυρηνικών όπλων της συμμαχίας.

Οι δηλώσεις του Μπιντέν οδήγησαν τους Σοσιαλδημοκράτες στη Σουηδία να ζητήσουν εξηγήσεις για το γιατί η νέα κυβέρνηση εγκατέλειψε τη συμφωνία των κομμάτων να μην φιλοξενήσουν πυρηνικά όπλα. Ο Μπίλστρομ απέρριψε τη διαμάχη ως «τρικυμία σε τσαγιέρα», υποστηρίζοντας ότι η Σουηδία θα ενωθεί με τους συναδέλφους του ΝΑΤΟ Δανία και Νορβηγία στην απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στο έδαφός τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, επεσήμανε επίσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα του δεν είχε «καμία πρόθεση» να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ, αφού η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ανοιχτή στην ιδέα.

Η Φινλανδία και η Σουηδία εγκατέλειψαν δεκαετίες στρατιωτικής αδέσμευτης στάσης και προσπάθησαν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ τον Μάιο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Από τους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ, οι 28 έχουν επικυρώσει μέχρι στιγμής την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εκτός από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Ο πρόεδρος της Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει στον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι μέχρι η Φινλανδία καιη Σουηδία να λάβουν τα απαραίτητα «μέτρα», η Τουρκία δεν θα επικυρώσει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Τα δύο σκανδιναβικά έθνη έχουν κατηγορηθεί από την Τουρκία ότι παρέχουν ένα ασφαλές καταφύγιο σε παράνομους Κούρδους μαχητές που θεωρεί «τρομοκράτες» και δεν έχει επικυρώσει ακόμα την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ παρά τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούνιο.

Την Πέμπτη, ο Μπίλστρομ ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στην Άγκυρα για να συνομιλήσει με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με την προτεινόμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μετά από συνάντηση με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, ο Μπίλστρομ υποστήριξε ότι σχεδιάζει «να πάει στην Άγκυρα το φθινόπωρο για να συνεχίσει τις συζητήσεις και παράλληλα θα πρέπει να διεξαχθούν συζητήσεις με τις αρχές και των τριών χωρών, δηλαδή της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας… Και όταν ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις, τότε το τουρκικό κοινοβούλιο θα έχει την ευκαιρία να επικυρώσει» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα