ΑΘΗΝΑ
22:01
|
08.02.2023
Ο ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της λήψης νομικής γνωμοδότησης από το Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) ψήφισαν την Παρασκευή υπέρ της λήψης νομικής γνωμοδότησης από το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) σχετικά με την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Η Νικαράγουα υπέβαλε την πρόταση εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής (PA), η οποία δεν έχει πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ.

Η πρόταση ψηφίστηκε με 98 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 52 αποχές. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Αυστραλία, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ιταλία και η Γερμανία ήταν μεταξύ των χωρών που αντιτάχθηκαν στο ψήφισμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε.

Στην πρόταση, η ΠΑ ζήτησε από το ICJ να θεωρήσει ότι η «ισραηλινή κατοχή» της Παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης συνιστά προσάρτηση λόγω της συνεχούς φύσης της.

«Η παλαιστινιακή πρόταση είναι μέρος μιας αντι-ισραηλινής εκστρατείας μολυσμένης με αντισημιτισμό που στοχεύει να υπονομεύσει τη νομιμότητα του Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν όταν προτάθηκε η πρόταση.

Και πρόσθεσε: «Ο [πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ] Αμπάς ενεργεί για άλλη μια φορά καταστροφικά, με τρόπο που θα βλάψει μόνο τους ίδιους τους Παλαιστίνιους. Θα καταστήσουμε σαφές σε κάθε χώρα ότι η υποστήριξη αυτής της κίνησης είναι τίμημα για τις τρομοκρατικές οργανώσεις και μόνο θα διαιωνίσει την σύγκρουση.»

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μιλς εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για το ψήφισμα, λέγοντας ότι θα «μεγέθυνε τη δυσπιστία» γύρω από τη σύγκρουση: «Δεν υπάρχουν συντομεύσεις για μια λύση δύο κρατών». Ο Μιλς υποστήριξε ότι η αναφορά στο τέμενος Αλ Άκσα στην πρόταση είχε «σκοπό να δυσφημήσει το Ισραήλ».

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ υποστήριξε: «Ο λαός μας αξίζει την ελευθερία. Ο λαός μας έχει δικαίωμα στην ελευθερία.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγκώμια Σολτς για το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Κινέζοι «τρολάρουν» την αεροπορική καταδίωξη του αερόστατου

Η Κίνα απαιτεί άρση των κυρώσεων στη Συρία

Στόχος Μπάιντεν νέα θητεία και διατήρηση της κόντρας με Κίνα και Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα