ΑΘΗΝΑ
10:25
|
26.04.2024
«Η ικανότητα ανάπτυξης βομβαρδιστικών [...] στην Αυστραλία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους αντιπάλους σχετικά με την ικανότητά μας να προβάλλουμε θανατηφόρα αεροπορική ισχύ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα μικρό αεροδρόμιο στη βόρεια Αυστραλία πρόκειται να φιλοξενήσει μόνιμα στόλο αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών B-52 στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Καμπέρας για την προετοιμασία του ενδεχόμενου πολέμου κατά της Ταϊβάν.

Η συμφωνία θα δει την ανάπτυξη έως και έξι αεροσκαφών με πυρηνική ικανότητα, ενώ η αναβάθμιση της βάσης Tindal της Βασιλικής Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας νότια του Ντάργουιν, ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Κάθε αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως και 20 κατευθυνόμενους πυραύλους κρουζ JASSM-ER με βεληνεκές άνω των 900 χιλιομέτρων.

Η επικείμενη άφιξη των αεροσκαφών αποκαλύφθηκε σε έρευνα που δημοσιοποιήθηκε από την αυστραλιανή κρατική τηλεόραση προτού οι κυβερνήσεις των δύο χωρών την ανακοινώσουν επίσημα.

Τα αμερικανικά έγγραφα διαγωνισμού που έλαβε το τηλεοπτικό πρόγραμμα Four Corners αποκαλύπτουν σχέδια για την κατασκευή «ταρμάκ στάθμευσης αεροσκαφών για τη φιλοξενία έξι B-52» στη βάση. Σχεδιάζεται επίσης μια «εγκατάσταση επιχειρήσεων μοίρας» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, μαζί με δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων και μια αποθήκη πυρομαχικών.

«Η ικανότητα ανάπτυξης βομβαρδιστικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Αυστραλία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους αντιπάλους σχετικά με την ικανότητά μας να προβάλλουμε θανατηφόρα αεροπορική ισχύ», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Four Corners.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε σε ομιλία του τον Αύγουστο ότι η χώρα αντιμετώπισε «το πιο περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον που έχουμε συναντήσει ως έθνος εδώ και πάνω από 70 χρόνια». Το σχόλιο ήρθε καθώς η Αυστραλία ξεκίνησε την πρώτη στρατηγική αναθεώρηση των αμυντικών της δυνάμεων εδώ και μια δεκαετία.

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια άνοδο στις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς η ανάπτυξη προορίζεται ως μόνιμη επιχειρησιακή αποστολή και όχι ως εκπαιδευτική ή εκ περιτροπής εγκατάσταση.

Η Αυστραλία έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν τη φιλοξενία πυρηνικών όπλων. Η χώρα έχει επίσης μια μακροχρόνια δέσμευση για τη μη διάδοση των πυρηνικών και τη σταθερότητα στον Ειρηνικό. Η ισχύς αυτών των συμφωνιών μπορεί να δοκιμαστεί με αυτήν την τελευταία εξέλιξη, ειδικά δεδομένου ότι τα B-52 έχουν σχεδιαστεί για πυρηνική ικανότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα