ΑΘΗΝΑ
08:02
|
02.05.2024
Ο Ιρανός ενέπνευσε την ταινία The Terminal του Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον Τομ Χανκς και την Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Ιρανός ο οποίος έζησε στο αεροδρόμιο Σαρλ-ντε-Γκωλ του Παρισιού για σχεδόν δύο δεκαετίες απεβίωσε εκεί το Σάββατο, δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μεχράν Καρίμι Νασέρι έζησε για περισσότερα από 18 χρόνια σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου και η ιστορία του ενέπνευσε την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ The Terminal με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του αεροδρομίου του Παρισιού, ο Νασέρι πέθανε σε ηλικία 75 ετών μετά από καρδιακή προσβολή στον τερματικό σταθμό 2F του αεροδρομίου. Η αστυνομία και μια ιατρική ομάδα τον περιέθαλψαν αλλά δεν κατάφεραν να τον σώσουν.

Το 1988 ο Ιρανός βρέθηκε στο αεροδρόμιου Σαρλ-ντε-Γκωλ του Παρισιού παγιδευμένος σε ένα διπλωματικό αδιέξοδο. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1986 αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά την πατρίδα του και να εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ζούσε η μητέρα του.

Υπό αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες, τα απαραίτητα για το ταξίδι του έγγραφα χάθηκαν. Έτσι, ενώ κατάφερε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για το Λονδίνο, επέστρεψε αναγκαστικά στη Γαλλία, όταν δεν προσκόμισε το διαβατήριό του στους Βρετανούς αξιωματούχους της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Στη Γαλλία αρχικά συνελήφθη αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, καθώς η είσοδός του στο αεροδρόμιο δεν θεωρούταν παράνομη. Χωρίς διαβατήριο, όμως, δεν μπορούσε να πάει πουθενά. Έτσι, ξεκίνησε η διαμονή του στον τερματικό σταθμό 2F του αεροδρομίου Σαρλ-ντε-Γκωλ, όπου βρισκόταν εγκλωβισμένος.

Την υπόθεσή του ανέλαβε ο Γάλλος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Κριστιάν Μπουρζέ. Το 1992, γαλλικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι αφού είχε εισέλθει νόμιμα στη χώρα δεν μπορούσε να απελαθεί αλλά ταυτόχρονα το δικαστήριο δεν μπορούσε να του χορηγήσει άδεια εισόδου στη Γαλλία.

Μετά απόφαση του δικαστηρίου, έγιναν προσπάθειες προκειμένου ο Νασέρι να εκδώσει νέα έγγραφα στο Βέλγιο, αλλά οι αρχές της χώρας δήλωσαν πρόθυμες να συνεργαστούν μόνο αν εμφανιζόταν εκεί αυτοπροσώπως, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε επανειλημμένα, ακόμα και όταν οι βελγικές αρχές του χορήγησαν άδεια να ταξιδέψει στο Βέλγιο, το 1995.

Ο Νασέρι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο αεροδρόμιο άλλαξε το όνομά του και συστηνόταν ως Σερ Άλφρεντ. Λίγους μήνες αργότερα, όταν η Γαλλία και το Βέλγιο του πρόσφεραν άδεια παραμονής εκείνος αρνήθηκε να υπογράψει, καθώς τα έγγραφα τον ανέφεραν με το βαπτιστικό του όνομα και όχι με εκείνο που είχε επιλέξει να συστήνεται.

Το 2003 η ιστορία του τράβηξε το ενδιαφέρον του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος εμπνεύστηκε την ταινία The Terminal, με πρωταγωνιστές τον Τομ Χανκς και την Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, από την ζωή του Ιρανού στο αεροδρόμιο του Παρισιού.

Μετά την κυκλοφορία της ταινίας, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο συνέρρεαν για να του πάρουν συνέντευξη. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι κάποια στιγμή έφτασε να δίνει μέχρι και 6 συνεντεύξεις την ημέρα.

Το 2006 μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μετά τη νοσηλεία του φιλοξενήθηκε σε έναν ξενώνα, όπου έζησε για μερικά χρόνια. Πριν από μερικές εβδομάδες επέστρεψε στο αεροδρόμιο, όπου έζησε μέχρι και χθες, όταν και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, στην κατοχή του βρέθηκαν αρκετές χιλιάδες ευρώ.

 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα