ΑΘΗΝΑ
22:47
|
04.05.2024
Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ενώ είχε διαγνωστεί με καρκίνο του ήπατος προ διετίας. Άφησε τους Clash για την ποστ πανκ μπάντα Public Image Ltd.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 65 ετών έφυγε από τη ζωή ο Κιθ Λεβίν, ιδρυτικό μέλος των Clash και αργότερα κιθαρίστας της ποστ πανκ μπάντας, Public Image Ltd (PiL). Ο Κιθ Λεβίν άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Παρασκευή και τον θάνατό του δημοσιοποίησε στενός φίλος και συνεργάτης του εκλιπόντος.

Ο Λεβίν μαζί με τον Μικ Τζόουνς ίδρυσαν τους Clash τη δεκαετία του ’70. Τους άφησε πριν γίνουν διάσημοι για το ποστ πανκ συγκρότημα PiL, το οποίο είχε ιδρύσει ο Τζον Λίντον μετά την αποχώρησή του από τους Sex Pistols.

Ο συγγραφέας Άνταμ Χάμοντ χαρακτήρισε τον Κιθ Λεβίν ως έναν από τους επιδραστικούς κιθαριστές όλων των εποχών. Χάμοντ και Λεβίν είχαν μόλις ολοκληρώσει ένα βιβλίο για τους Public Image Limited, ενώ ο εκλιπών δούλευε σε ένα μουσικό πρότζεκτ για να συνοδεύσει την έκδοση. Ο Κιθ Λεβίν είχε διαγνωστεί με καρκίνο του ήπατος πριν από δύο χρόνια, αλλά ο θάνατός του ήταν αναπάντεχος. «Είχε τόσα σχέδια, ασχολιόταν με τόσα πράγματα», δήλωσε ο Άνταμ Χάμοντ. 

«Χωρίς αμφιβολία ο Κιθ ήταν ένας από τους πιο καινοτόμους, τολμηρούς και επιδραστικούς κιθαρίστες όλων των εποχών», έγραψε στο Twitter ο Άνταμ Χάμοντ.

Ως μέλος των Clash ο Λεβίν ήταν αυτός που πίεσε και έπεισε τον Τζο Στράμερ να αφήσει τους «The 101ers» και να γίνει μέλος της δική του μπάντας.

Ως μέλος των PiL υπήρξε πρωτοπόρος στον ήχο της ποστ πανκ σκηνής. Ο Λεβίν αποχώρησε από τους PiL το 1983 και μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου συνεργάστηκε με τους Red Hot Chili Peppers και με καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα της χιπ χοπ σκηνής. Ο κιθαρίστας των Red Hot Chili Peppers, Τζον Φρουσιάντε, είχε κάποτε χαρακτηρίσει το στιλ του ως «θεαματικό», προσθέτοντας πως «εξερεύνησε τις δυνατότητες του τι μπορείς να κάνεις με την κιθάρα».

Η είδηση του θανάτου του έχει προκαλέσει θλίψη σε πολλούς φίλους της μουσικής του σε όλο τον κόσμο αλλά, σε πρώην συναδέλφους και πολλούς άλλους καλλιτέχνες.

Ο Μάρτιν Άτκινς, πρώην μέλος των PiL, αναφέρθηκε στο «μοναδικό ταλέντο» του Λεβίν ενώ ο μπασίστας Τζα Γουόμπλ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.  

Οι Massive Attack αποχαιρετούν τον «καλλιτέχνη, αρχιτέκτονα Λεβίν, τον επανιδρυτή της πανκ σκηνής». Ο Μάικ Σκοτ των Waterboys ευχήθηκαν «καλό ταξίδι» στον Κιθ Λεβίν.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα