ΑΘΗΝΑ
13:41
|
26.11.2022
Διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας γύρω από το γραφείο του Έντι Ράμα και έριξαν μπογιά στις κεντρικές πόρτες του κυβερνητικού κτιρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αστυνομία και διαδηλωτές στην Αλβανία συγκρούστηκαν χθες μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας, Έντι Ράμα, στα Τίρανα, αφού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκεί για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς και της κρίσης του κόστους ζωής στη χώρα.

Αφού διαδήλωσαν ειρηνικά για περίπου τρεις ώρες, οι διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας γύρω από το γραφείο του Ράμα και ψέκασαν κόκκινη και μαύρη μπογιά στις κεντρικές πόρτες του κυβερνητικού κτιρίου, με την αστυνομία να συλλαμβάνει έναν διαδηλωτή. Άλλοι άναψαν κεριά στη μνήμη δύο ανδρών που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό αστυνομική κράτηση.

Η Αλβανία σημείωσε αύξηση των τιμών κατά 8% φέτος, ειδικά για τα βασικά τρόφιμα και καύσιμα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ράμα υποστηρίζει ότι το υπουργικό του συμβούλιο έχει διατηρήσει τον πληθωρισμό χαμηλό σε σύγκριση με τον διψήφιο πληθωρισμό αλλού στην Ευρώπη και έχει σημειώσει ότι η κυβέρνηση επιδοτεί την ηλεκτρική ενέργεια για οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν επίσης τον Ράμα για τους χιλιάδες νέους άνδρες που εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε χρόνο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. «Όπως και πριν από 32 χρόνια, ο κόσμος μας βλέπει ως ανθρώπους [που φτάνουν με] μικρές βάρκες», δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, αναφερόμενος στον αυξανόμενο αριθμό Αλβανών που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στον Μπερίσα, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν τόσο πρόεδρος όσο και πρωθυπουργός, απαγορεύτηκε το 2021 να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω φερόμενης διαφθοράς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροβολισμοί τα ξημερώματα στο Μενίδι

Μουντιάλ: Διαπληκτισμός μεταξύ Ιρανών στον αγώνα με την Ουαλία

Ισπανία: Πορείες ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Τοπικές εκλογές στην Ταϊβάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα