ΑΘΗΝΑ
18:21
|
25.04.2024
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στην Πόλη του Μεξικού για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το εκλογικό σύστημα της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους στο Μεξικό την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να αναθεωρήσει την εκλογική επιτροπή της χώρας ΙΝΕ σε αυτό που φοβούνται ότι θα συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια της κυβέρνησης.

Ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος υπέβαλε το σχέδιο τον Απρίλιο, έχει επικρίνει εδώ και καιρό τις εκλογικές αρχές της χώρας, μεταξύ άλλων κατηγορώντας τους ότι βοήθησαν να σχεδιαστούν οι εκλογικές ήττες του όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία το 2006 και το 2012.

Έχει πει ότι η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει στους πολίτες να εκλέγουν εκλογικές αρχές και θα μειώσει την επιρροή των οικονομικών συμφερόντων στην πολιτική. Θα περιόριζε επίσης τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και θα περιόριζε τον χρόνο διαφήμισης.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κογκρέσο άρχισε να συζητά το σχέδιο.

Προκάλεσε ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να προμηνύουν μια αρπαγή εξουσίας επειδή δίνει στον πρόεδρο περισσότερο έλεγχο στα εκλογικά συστήματα.

Στο παρελθόν, ο Λόπες Ομπραδόρ ακολούθησε αμφιλεγόμενες πολιτικές κάνοντας δημοψηφίσματα – συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης ενός μερικώς κατασκευασμένου αεροδρομίου – για να διεκδικήσει λαϊκές εντολές για τους στόχους του.

Οι διαδηλωτές στην Πόλη του Μεξικού, πολλοί κρατώντας πλακάτ και πανό ή φορώντας μπλουζάκια με συνθήματα «υπερασπίζοντας το INE», ξεκίνησαν από το μνημείο του Αγγέλου της Ανεξαρτησίας.

Συγκέντρωσε δυναμική κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς οι διαδηλωτές κινούνταν στη λεωφόρο Ρεφόρμα προς το Μνημείο της Επανάστασης.

Αυτόπτης μάρτυρας υπολόγισε ότι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν ενώ ένας αστυνομικός της λεωφόρο Ρεφόρμα που παρακολούθησε την πορεία υπολόγισε 50.000.

Οι διοργανωτές ανέφεραν τον αριθμό σε εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά ορισμένοι πολιτικοί σύμμαχοι του Λόπες Ομπραδόρ έδωσαν πολύ χαμηλότερες εκτιμήσεις.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες πορείες κατά των πολιτικών του Λόπες Ομπραδόρ μέχρι στιγμής.

«Η δημοκρατία στο Μεξικό βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε η Άνα Λίλια Μορένο, οικονομολόγος που παρευρέθηκε στην πορεία στην πρωτεύουσα με την οκτάχρονη κόρη της.

«Ελπίζω ότι πολλοί νέοι – ακόμη και αυτοί που συνήθως δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική – θα παρευρεθούν, ότι θα εκτιμήσουν τους θεσμούς μας και θα υπερασπιστούν αυτό που οι γονείς και οι παππούδες μας έχτισαν για να ωριμάσουν πολιτικά».

Οι διαδηλωτές μοιράστηκαν εικόνες από άλλες πόλεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Λόπες Ομπραδόρ δημοσίευσε ένα μήνυμα βίντεο στο Twitter του καθώς γιόρταζε τα 69α γενέθλιά του – αλλά δεν αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες.

Το κυβερνών κόμμα Μορένα και οι σύμμαχοί του θα χρειάζονταν πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κογκρέσο για να κάνουν αλλαγές στο σύνταγμα. Επί του παρόντος, το κόμμα δεν έχει αυτή την πλειοψηφία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα