ΑΘΗΝΑ
15:17
|
20.05.2024
«Θα κόψουμε τη γλώσσα οποιουδήποτε μιλάει για τον στρατό», είπε ο Μπουρχάν σε ομιλία του σε μια στρατιωτική βάση της πρωτεύουσας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης του Σουδάν στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν εξέδωσε την Κυριακή άλλη μια αυστηρή προειδοποίηση προς τους ισλαμιστές και άλλες πολιτικές παρατάξεις ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στο στρατό, εν μέσω συνομιλιών με πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό μιας μη κομματικής κυβέρνησης.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό με πραξικόπημα, ο στρατός και οι πρώην πολιτικοί εταίροι του και άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει συνομιλίες υπό τη διευκόλυνση του ΟΗΕ για να συμφωνήσουν σε ένα νέο πολιτικό πλαίσιο.

Ωστόσο, οι ισλαμιστές πιστοί στον πρώην πρόεδρο Ομάρ ελ-Μπεσίρ επέκριναν τον στρατό ότι επιδιώκει μια συνεργασία με φιλοδημοκρατικές πολιτικές ομάδες και ότι επιτρέπει την ξένη παρέμβαση από τον ΟΗΕ και τους δυτικούς μεσολαβητές.

Το Σάββατο χιλιάδες πιστοί του Μπασίρ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία ενάντια στις συνεχιζόμενες συνομιλίες. Ο Μπουρχάν προειδοποίησε τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και τους πρώην κυβερνώντες ισλαμιστές για ταραχές στο στρατό ή παρεμβάσεις, λέγοντας ότι πραγματοποιεί τις δικές του μεταρρυθμίσεις.

«Θα κόψουμε τη γλώσσα οποιουδήποτε μιλάει για τον στρατό», είπε ο Μπουρχάν σε ομιλία του σε μια στρατιωτική βάση δυτικά της πρωτεύουσας.

«Προειδοποιήσαμε τους ισλαμιστές, καθώς έχουν αρχίσει να παρεμβαίνουν στον στρατό, τους είπαμε να μείνουν μακριά από τον στρατό», πρόσθεσε.

Από το πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, όταν το Σουδάν έμεινε χωρίς νέο πρωθυπουργό ή νέο υπουργικό συμβούλιο, παρατηρείται αυξανόμενη φυλετική βία, ενώ η οικονομία του έχει βυθιστεί σε περαιτέρω αναταραχή. Τόσο ο στρατός όσο και τα συμμετέχοντα μέρη δήλωσαν ότι στοχεύουν να βγάλουν τη χώρα από το επικείμενο χάος.

Σε μια ομιλία του στις 6 Νοεμβρίου, ο Μπουρχάν είχε επιβεβαιώσει ότι οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει και την Κυριακή αναγνώρισε ότι ο στρατός είχε παρουσιάσει τις σημειώσεις του για ένα προσχέδιο συντάγματος που ο ΟΗΕ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν η βάση των συζητήσεων που είχε ξεκινήσει.

«Αναμένουμε ότι αυτή η επόμενη κυβέρνηση θα αποτελείται από ανεξάρτητους που δεν συνδέονται με κανένα κόμμα, αυτό λέγαμε πάντα», είπε ο Μπουρχάν στην ομιλία.

Είπε επίσης ότι οι πολίτες πολιτικοί με τους οποίους είχε συνομιλήσει τον είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν διαπραγματεύονται για να προωθήσουν τα πολιτικά τους συμφέροντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζούλιαν Ασάνζ: «Πράσινο φως» για νέα έφεση κατά της απόφασης έκδοσης

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Πενθήμερο πένθος στο Ιράν μετά τον θάνατο Ραϊσί- Ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος 

Έρχεται η Καμπούλ Νο2 (ή η Σαϊγκόν Νο3);

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα