ΑΘΗΝΑ
13:36
|
26.04.2024
«Κόκκινο πανί» για τους δεκάδες χιλιάδες υγειονομικούς διαδηλωτές η υπερσυντηρητική και σκληροπυρηνική Περιφερειάρχης της Μαδρίτης, Ισάβελ Αγιούσο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας υγείας και μαζί τους αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, πραγματοποίησαν διαδήλωση την Κυριακή να διεκδικώντας περισσότερο προσωπικό πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και να διαμαρτυρηθούν για τη σταδιακή διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας υπέρ των ιδιωτικών παρόχων από τη συντηρητική περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτη.

Η διαμαρτυρία στην ισπανική πρωτεύουσα, που ονομάστηκε «λευκό παλιρροϊκό κύμα» λόγω των λευκών ιατρικών ποδιών που φορούσαν πολλοί διαδηλωτές, πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «Η Μαδρίτη ξεσηκώνεται για τη δημόσια υγεία».

Υπολογίζεται ότι 200.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη την Κυριακή 13 Νοεμβρίου για την υπεράσπιση του συστήματος υγείας.

Η περιοχή της Μαδρίτης βρίσκεται στο επίκεντρο των σημερινών διαδηλώσεων. Μερικές απεργίες ξεκίνησαν στην περιοχή την περασμένη Δευτέρα, ενώ εθνική απεργία ψηφίστηκε για τις 21 Νοεμβρίου για σχεδόν 5.000 γιατρούς της Μαδρίτης.

Η διαμαρτυρία της Κυριακής έγινε από συλλόγους της γειτονιάς, εργατικά συνδικάτα και αριστερά πολιτικά κόμματα.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης, με επικεφαλής την Ισάβελ Αγιούσο του Λαϊκού Κόμματος, έχει δεχθεί πυρά τα τελευταία χρόνια, και ειδικά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία COVID-19 το 2020, για το μη επαρκές προσωπικό σε νοσοκομεία και τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι διοργανωτές λένε ότι αν και η Μαδρίτη είναι η ισπανική περιφέρεια με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, ξοδεύει επίσης το λιγότερο κατά κεφαλήν ποσό στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Λένε ότι για κάθε δύο ευρώ που δαπανώνται για υγειονομική περίθαλψη στη Μαδρίτη, ένα καταλήγει στον ιδιωτικό τομέα.

«Οι άνθρωποι της Μαδρίτης αξίζουν ποιοτική πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και όχι καθυστερήσεις πάνω από μια εβδομάδα για να δουν οικογενειακούς γιατρούς ή παιδιάτρους», δήλωσε ένα τοπικό σωματείο γιατρών.

Η Αγιούσο αρνείται ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και υποστηρίζει ότι οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες ενορχηστρώνονται από αριστερά κόμματα ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του επόμενου έτους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Παρέμβαση ΝΑΤΟ σε Κίνα εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα