ΑΘΗΝΑ
10:54
|
02.05.2024
Η Βρετανία και η Γαλλία υπέγραψαν τη Δευτέρα μια συμφωνία ύψους 72,2 εκατομμυρίων ευρώ για να εμποδίσουν τους μετανάστες να περάσουν τη Μάγχη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βρετανία και η Γαλλία υπέγραψαν τη Δευτέρα μια συμφωνία ύψους 72,2 εκατομμυρίων ευρώ (74,5 εκατομμυρίων δολαρίων) τον επόμενο χρόνο για να εντείνουν τις προσπάθειες να εμποδίσουν τους μετανάστες να περάσουν τη Μάγχη.

Μέχρι στιγμής φέτος, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μάγχη με μικρά σκάφη, από 28.526 πέρυσι, ασκώντας πίεση στον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ και την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν τη ροή.

Τον περασμένο μήνα η Μπρέιβερμαν είπε ότι η Βρετανία αντιμετώπισε μια «εισβολή» από ανθρώπους που έφτασαν με μικρές βάρκες, καθώς η κυβέρνηση επικρίθηκε για τις συνθήκες σε ένα υπερπληθυσμένο κέντρο επεξεργασίας μεταναστών στη νότια Αγγλία.

«Είναι προς το συμφέρον τόσο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της γαλλικής κυβέρνησης να συνεργαστούν για την επίλυση αυτού του περίπλοκου προβλήματος», ανέφερε Μπρέιβερμαν σε δήλωση, μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανά στο Παρίσι το πρωί της Δευτέρας.

«Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις, αλλά αυτή η νέα ρύθμιση θα σημαίνει ότι μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των Γάλλων χωροφυλάκων που περιπολούν στις παραλίες στη βόρεια Γαλλία και να διασφαλίσουμε ότι Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματικοί συνεργάζονται χέρι-χέρι για να σταματήσουν τους λαθρέμπορους».

Ο Νταρμανά έγραψε στο Twitter λέγοντας ότι η Γαλλία και η Βρετανία, με αυτή τη συμφωνία, ενίσχυσαν τη συνεργασία τους κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Όμως ο Φρανκ Ντερσά, δήμαρχος του Τετεγκέμ στη βόρεια Γαλλία, είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι οι μετανάστες θα προσπαθήσουν ξανά εάν τους σταματήσουν.

«Δεν θέλουν να μείνουν στο Βέλγιο, στη Γερμανία ή στη Γαλλία. Θέλουν να πάνε στην Αγγλία (για να) δουν μέλη της οικογένειάς τους», υποστήριξε.

Η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι η πολυετής συμφωνία θα έχει 40% αύξηση στον αριθμό των αξιωματικών που χρηματοδοτούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο που περιπολούν στις γαλλικές παραλίες τους επόμενους πέντε μήνες. Βρετανοί αξιωματικοί θα ενσωματωθούν επίσης σε αίθουσες ελέγχου υπό τη γαλλική διεύθυνση και στο έδαφος με τους ομολόγους τους για πρώτη φορά για να βελτιωθεί ο συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών.

Η Γαλλία είχε προηγουμένως αντισταθεί στις εκκλήσεις της Βρετανίας να έχει τους δικούς της αξιωματικούς μετανάστευσης στο έδαφος στη Γαλλία λόγω ανησυχιών ότι η κίνηση θα απειλούσε την κυριαρχία της.

Η συμφωνία θα ενισχύσει την ασφάλεια στα λιμάνια χρηματοδοτώντας επενδύσεις σε τεχνολογία επιτήρησης, drones, ομάδες σκύλων ανίχνευσης, CCTV και ελικόπτερα για τον εντοπισμό και την αποτροπή διελεύσεων, καθώς και την υποστήριξη κέντρων υποδοχής και απομάκρυνσης στη Γαλλία για μετανάστες των οποίων τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο εμποδίζονται.

Η Βρετανία είπε ότι περισσότερες από 30.000 απόπειρες παράνομης διέλευσης από τη Γαλλία έχουν αποτραπεί από την αρχή του έτους.

Βρετανοί υπουργοί υποστηρίζουν ότι οι Αλβανοί βρίσκονται πίσω από την αύξηση των αφίξεων και ότι πολλοί από αυτούς επιδιώκουν να καταχραστούν τους σύγχρονους νόμους της Βρετανίας για τη δουλεία ισχυριζόμενοι ότι είναι θύμα εμπορίας προκειμένου να αποφύγουν την απέλαση.

Οι Αλβανοί αποτελούσαν το 42% των ανθρώπων που ταξίδευαν με μικρά σκάφη μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα. Λίγο περισσότεροι από 11.000 Αλβανοί έφτασαν σε αυτούς τους πέντε μήνες, σε σύγκριση με 815 το 2020, έδειξαν τα στοιχεία.

Στη νέα συμφωνία θα συσταθεί μια ειδική ομάδα «που επικεντρώνεται στην αναστροφή της πρόσφατης αύξησης των Αλβανών υπηκόων και ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που εκμεταλλεύονται τις οδούς παράνομης μετανάστευσης προς τη Δυτική Ευρώπη και το ΗΒ».

Οι σχέσεις της Γαλλίας με την Ιταλία έχουν επίσης ευτελιστεί σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της μετανάστευσης. Αλλά και τη Δευτέρα, οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ιταλίας συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι η καλή συνεργασία ήταν σημαντική, ανέφεραν τα γραφεία τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα