ΑΘΗΝΑ
01:51
|
25.04.2024
«Ελπίζουμε σε οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και επιστροφή των διμερών σχέσεων στον σωστό δρόμο», λέει το Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Άντονι Αλμπανίζι επιβεβαίωσε ότι θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αύριο Τρίτη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας G20 στην Ινδονησία.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, ο Αυστραλός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την προσγείωσή του στο Μπαλί.

Θα είναι η πρώτη επίσημη διμερής συνάντηση μεταξύ Αυστραλού ηγέτη και Κινέζου προέδρου από τότε που ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ ήταν πρωθυπουργός το 2016, αν και ο Σκοτ Μόρισον είχε μια σύντομη συζήτηση με τον Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 το 2019.

Η ανακοίνωση για τη συνάντηση των δύο ηγετών ήρθε μετά τη συνάντηση του Αλμπανίζι με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ στην Καμπότζη το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δεν απάντησε ευθέως όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πόσο αισιόδοξος είναι ότι η συνάντηση θα οδηγήσει στην άρση από την Κίνα μιας σειράς επίσημων και ανεπίσημων εμπορικών φραγμών που κοστίζουν στους Αυστραλούς εξαγωγείς 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. «Μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση με καλή θέληση και χωρίς προϋποθέσεις», αρκέστηκε να δηλώσει.

«Ελπίζουμε ότι η Αυστραλία μπορεί να διατηρήσει το πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού, να αναζητήσει κοινό έδαφος επιφυλάσσοντας για τις διαφορές, να πάει χέρι-χέρι με την Κίνα και να καταβάλει προσπάθειες προς τον στόχο του αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα