ΑΘΗΝΑ
17:09
|
18.04.2024
«Το Πακιστάν του οποίου θέλω να ηγηθώ πρέπει να έχει καλές σχέσεις με όλους, ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στροφή στη στάση του έναντι των ΗΠΑ έκανε ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν, σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Μετά από μήνες κατηγοριών ότι η Ουάσιγκτον συνωμότησε προκειμένου να τον απομακρύνει από την εξουσία, τον περασμένο Απρίλιο, Πακιστανός πολιτικός, φαίνεται να ενδιαφέρεται πλέον για την αποκατάσταση των σχέσεών του με τις ΗΠΑ.

«Σε ό,τι με αφορά, τελείωσε, είναι πίσω μου. Το Πακιστάν του οποίου θέλω να ηγηθώ πρέπει να έχει καλές σχέσεις με όλους, ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για μια «αξιοπρεπή» σχέση με τις ΗΠΑ σε περίπτωση που επανεκλεγεί.

«Η σχέση μας με τις ΗΠΑ ήταν σαν σχέση αφέντη-υπηρέτη ή αφέντη-σκλάβου και μας έχουν χρησιμοποιήσει σαν μισθωμένο όπλο. Αλλά για αυτό κατηγορώ τις δικές μου κυβερνήσεις περισσότερο από τις ΗΠΑ», είπε ο 70χρονος πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

Ο Χαν απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία τον Απρίλιο μετά από ψηφοφορία δυσπιστίας στο κοινοβούλιο, για την οποία κατηγόρησε ξένη συνωμοσία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με την εμπλοκή του ισχυρού στρατιωτικού κατεστημένου του Πακιστάν και των πολιτικών του αντιπάλων.

Στις 3 Νοεμβρίου, ο Χαν πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στο πόδι στην πόλη Ουαζιραμπάντ, στην ανατολική επαρχία Παντζάμπ, ενώ ηγούνταν πορείας διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα ζητώντας εκλογές, πριν τη λήξη της θητείας της τρέχουσας Εθνοσυνέλευσης τον Οκτώβριο του 2023. Η μεγάλη πορεία, η οποία ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου από τη Λαχόρη, συνεχίστηκε μετά την επίθεση και το κόμμα του Χαν Tehreek-e-Insaf (PTI) βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Ισλαμαμπάντ.

Ο Χαν είπε στη συνέντευξη στους Financial Times, λίγο μετά τον πυροβολισμό του, ότι οι πρόωρες εκλογές αποτελούν τον μόνο τρόπο για να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα και προειδοποίησε για αυξανόμενη οικονομική αναταραχή εάν δεν διεξαχθούν σύντομα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Κυρώσεις στην Τεχεράνη από την Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ «τιμωρούν» τον Μαδούρο με ξεπάγωμα των κυρώσεων σε πετρέλαιο και αέριο

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα