ΑΘΗΝΑ
06:09
|
24.04.2024
Ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε επίσημα τα οκτώ δισεκατομμύρια σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε επίσημα τα οκτώ δισεκατομμύρια σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Στη δήλωση, που εξέδωσε για «την Ημέρα των Οκτώ Δισεκατομμυρίων», ο ΟΗΕ αναφέρθηκε στις προόδους που έχουν σημειωθεί σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, τη διατροφή, την προσωπική υγιεινή και την ιατρική – παράγοντες που οδηγούν στη «σταδιακή αύξηση», του μέσου προσδόκιμου ζωής, που υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 77,2 χρόνια έως το 2050.

Ωστόσο, ο οργανισμός επεσήμανε την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, τα άνισα επίπεδα γονιμότητας στον πλανήτη και την ύπαρξη εμφανώς γηραιότερων πληθυσμών σε πολλές χώρες.

«Το ορόσημο είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα και τις προόδους, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ευθύνη της ανθρωπότητας για τον πλανήτη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Προοπτικής Πληθυσμού του 2022, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1950, με το ποσοστό να πέφτει κάτω από το 1% το 2020. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 10,4 δισεκατομμύρια κατά τη δεκαετία του 2080 και θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα μέχρι το 2100.

Οκτώ μόνο χώρες – η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Ινδία, η Νιγηρία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες και η Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας – αναμένεται να συνεισφέρουν περισσότερο από το μισό της αναμενόμενης πληθυσμιακής αύξησης μέχρι τη δεκαετία του 2050.

Καθώς αυτές οι χώρες είναι από τις φτωχότερες στον κόσμο, η ταχεία αύξηση του πληθυσμού τους σημαίνει ότι η εξάλειψη της φτώχειας, η καταπολέμηση της πείνας και η αύξηση της πρόσβασης στην υγεία και την εκπαίδευση σε αυτές τις χώρες θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες, σημείωσε ο ΟΗΕ.

Οι ανεπτυγμένες χώρες με χαμηλά ποσοστά γονιμότητας αντιμετωπίζουν ένα άλλο ζήτημα: τη γήρανση του πληθυσμού. Στη δεκαετία του 2050, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω υπολογίζεται πως θα αυξηθεί από το σημερινό 10% σε 16% το 2050, υπερδιπλάσιο του αριθμού των παιδιών κάτω των πέντε ετών. Ο ΟΗΕ κάλεσε τις χώρες με πληθυσμό μεγαλύτερης μέσης ηλικίας να προσαρμόσουν επειγόντως τα σχετικά δημόσια προγράμματα και να προχωρήσουν στην καθιέρωση καθολικής υγειονομικής περίθαλψης και συστημάτων μακροχρόνιας περίθαλψης.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα την παραμονή της Ημέρας των Οκτώ Δισεκατομμυρίων, η Νατάλια Κανέμ, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ, είπε ότι το ορόσημο θα πρέπει να θεωρηθεί ως «μια κραυγή» που καλεί για αλλαγή σε έναν κόσμο που υποφέρει από ανισότητες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα