ΑΘΗΝΑ
13:29
|
19.04.2024
Είναι τελευταία επίθεση σε ένα κύμα ισραηλινο-παλαιστινιακής βίας φέτος, όπου σημειώθηκαν σχεδόν καθημερινές ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Παλαιστίνιος σκότωσε τουλάχιστον δύο Ισραηλινούς και τραυμάτισε άλλους τέσσερις σε επίθεση σε οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί από ισραηλινά μέλη ασφαλείας, δήλωσαν Ισραηλινοί παραϊατρικοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Η παραϊατρική υπηρεσία Magen David Adom είπε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στον οικισμό Αριέλ. Οι τέσσερις τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Είναι η τελευταία επίθεση σε ένα κύμα ισραηλινο-παλαιστινιακής βίας φέτος, όπου σημειώθηκαν σχεδόν καθημερινές ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τις οποίες Παλαιστίνιοι συλλαμβάνονται ή σκοτώνονται, καθώς και επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ο Παλαιστίνιος, ο οποίος κατονομάστηκε από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ως ο 18χρονος Μοχάμεντ Σουφ, επιτέθηκε αρχικά στους Ισραηλινούς στην είσοδο της βιομηχανικής ζώνης του οικισμού, στη συνέχεια προχώρησε σε ένα κοντινό βενζινάδικο και μαχαίρωσε περισσότερους ανθρώπους εκεί. Ο στρατός είπε ότι ο άνδρας στη συνέχεια έκλεψε ένα αυτοκίνητο, συγκρούστηκε σκόπιμα με ένα αυτοκίνητο σε κοντινό αυτοκινητόδρομο και χτύπησε ένα άλλο άτομο, προτού τραπεί πεζός σε φυγή .

Ανέφερε ότι ο δράστης πυροβολήθηκε από έναν στρατιώτη και ότι τα στρατεύματα ερευνούσαν την περιοχή για επιπλέον υπόπτους.

Ερασιτεχνικό βίντεο που μεταδόθηκε στην ισραηλινή τηλεόραση φάνηκε να δείχνει τον ύποπτο δράστη να τρέχει σε έναν αυτοκινητόδρομο και να καταρρέει στο έδαφος αφού πυροβολήθηκε. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είπε αργότερα ότι ο Σουφ ήταν από το κοντινό χωριό Χάρες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας του Σουφ και, σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, επιτέθηκαν σωματικά σε μέλη της οικογένειας του.

Καμία παλαιστινιακή παράταξη δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά χαιρετίστηκε από εκπρόσωπους της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντέλ Λατίφ αλ-Κανού είπε ότι η επιχείρηση απέδειξε «την ικανότητα του λαού μας να συνεχίσει την επανάστασή του και να υπερασπιστεί το Τζαμί Αλ Άκσα από τις καθημερινές επιδρομές».

Το αριστερό PFLP είπε ότι η επίθεση ήταν ως απάντηση «στην πολιτική των επιτόπιων εκτελέσεων που ακολουθεί η [ισραηλινή] κατοχή και οι υπηρεσίες ασφαλείας της εναντίον του λαού μας, η τελευταία από τις οποίες δεν θα είναι η Παλαιστίνια Φούλα Μασαλμέ που σκοτώθηκε στη Βεϊτούνια εχθές».

«Οι δυνάμεις ασφαλείας μας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να προστατεύσουν τους Ισραηλινούς πολίτες και να βλάψουν τις υποδομές της τρομοκρατίας παντού, όλη την ώρα», είπε.

Η φετινή έξαρση της ισραηλινοπαλαιστινιακής βίας στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 25 ανθρώπους από την ισραηλινή πλευρά και περισσότερους από 130 Παλαιστίνιους, καθιστώντας το 2022 το πιο θανατηφόρο έτος από το 2006.

Το Ισραήλ λέει ότι οι σχεδόν νυχτερινές επιδρομές συλλήψεων στη Δυτική Όχθη είναι απαραίτητες για την εξάρθρωση των ένοπλων δικτύων τη στιγμή που οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το κάνουν.

Η Παλαιστινιακή Αρχή λέει ότι οι επιδρομές υπονομεύουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους και στοχεύουν στην παγίωση της 55χρονης παράνομης κατοχής του Ισραήλ σε εδάφη που θέλουν για το πολυπόθητο κράτος τους.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί σε τέτοιες επιδρομές, με πολλούς να έχουν τεθεί σε λεγόμενη διοικητική κράτηση, κάτι που επιτρέπει στο Ισραήλ να τους κρατά επ’ αόριστον χωρίς δίκη ή κατηγορία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα