ΑΘΗΝΑ
09:10
|
20.04.2024
Ο αντιπρόεδρος του Λούλα ζητά από την απερχόμενη κυβέρνηση Μπολσονάρο να δημοσιοποιήσει στοιχεία για την αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου και της σαβάνας Σεράντο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος της Βραζιλίας και συντονιστής της μεταβατικής ομάδας της επερχόμενης κυβέρνησης του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, Γεράλντο Αλκμίν, ζήτησε από την απερχόμενη κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρου πρόσβαση στα πλήρη δεδομένα για την αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με τον Αλκμίν, αυτοί οι αριθμοί υπάρχουν ήδη και πρέπει να γνωστοποιηθούν.

«Ζητάμε να μας δοθούν οι πλήρεις αναφορές των δεδομένων [που συνέλεξαν τα συστήματα] «Prodes Amazon» και «Prodes Cerrado» για το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2021 και Ιουλίου 2022, ώστε να μπορέσουμε να αναλύσουμε τις πληροφορίες και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα (…) αυτοί οι αριθμοί υπάρχουν ήδη και πρέπει να ενημερωθούμε», είπε ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου.

Το «Prodes» είναι ένα από τα δορυφορικά συστήματα που χρησιμοποιεί το βραζιλιάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) για την παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών, τόσο στον Αμαζόνιο όσο και στη Σεράντο, την τεράστια βραζιλιάνικη τροπική σαβάνα.

An aerial view shows deforestation near a forest on the border between Amazonia and Cerrado in Nova Xavantina, Mato Grosso state, Brazil July 28, 2021. Picture taken July 28, 2021 with a drone. REUTERS/Amanda Perobelli//File Photo

Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπολσονάρο περίμενε να ολοκληρωθεί η COP26 για να δημοσιεύσει την αντίστοιχη έκθεση, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνη τη χρονιά, ο Αμαζόνιος γνώρισε τα χειρότερα ποσοστά αποψίλωσης των τελευταίων 15 ετών.

Την περασμένη εβδομάδα, δεδομένα από το Deter (άλλο σύστημα του INPE) έδειξαν ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχασε περισσότερα από 900 τετραγωνικά χιλιόμετρα βλάστησης τον περασμένο Οκτώβριο, το χειρότερο ποσοστό από τότε που τηρείται αρχείο.

Πριν επιβιβαστεί το αεροπλάνο για να μεταβεί στην Αίγυπτο και τη συνεδρίαση της COP27, ο Λούλα διαβεβαίωσε με μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελεί δέσμευση του βραζιλιάνικου κράτους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα