ΑΘΗΝΑ
10:34
|
25.04.2024
Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ θεωρεί υπερβολικά τα νούμερα περί 15.000 νεκρών μεταναστών εργατών κατά την ανέγερση έργων για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις έντονες αντιδράσεις του Καταριανού υπουργού Εργασίας Αλί μπιν Σάμικχ αλ Μάρρι προκαλούν οι επικρίσεις πολλών δυτικών ΜΜΕ για τον τρόπο διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου από το εμιράτο σε βάρος χιλιάδων μεταναστών εργατών που είτε σακατεύτηκαν σε εργατικά ατυχήματα ή έχασαν τη ζωή τους στα απέραντα εργοτάξια τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας σε υποεπιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις Βρυξέλλες ο Καταριανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η χώρα του αποδέχεται την εποικοδομητική κριτική αλλά όχι τις υπερβολές και τα αβάσιμα στοιχεία που θυμίζουν «δημοπρασία» σε ό,τι αφορά τον πραγματικό αριθμό θυμάτων μεταξύ μεταναστών εργατών στο Κατάρ που κυμαίνεται μεταξύ 6.500 και 15.000.

«Κάθε μέρα ακούμε και μία νέα πληροφορία για το ποσοστό θνησιμότητας των εργατών λες και γίνεται κάποια δημοπρασία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να επισημάνω την ανακρίβεια αυτών των αριθμών. Θα ήθελα να καλέσω όλους τους πολιτικούς να αναφέρονται σε επίσημους εξειδικευμένους οργανισμούς όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας (ILO) ώστε να επικαλούνται ακριβείς πληροφορίες».

Το Φεβρουάριο του 2021 η βρετανική εφημερίδα  Guardian ισχυρίστηκε πως από το 2010 έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια έργων για στάδια και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Κατάρ περίπου 6.500 μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα.

Η κυβέρνηση του Κατάρ υποστηρίζει ότι ο παραπάνω αριθμός συμπεριλαμβάνει στοιχεία που έχουν δώσει οι πρεσβείες των παραπάνω χωρών στο εμιράτο στα οποία συμπεριλαμβάνονται και περιπτώσεις ανθρώπων που δεν εργάζονταν στα έργα υποδομών για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Αντίθετα οι καταριανές αρχές ισχυρίζονται πως μεταξύ 2014 και 2020 καταγράφηκε ο θάνατος 37 εργατών που απασχολούνταν σε έργα ανέγερσης σταδίων του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Τον Οκτώβριο ο Εμίρης του Κατάρ Σείχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι δήλωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει μία «πρωτοφανή εκστρατεία επικρίσεων» ενόψει της διοργάνωσης εκτιμώντας πως τίθεται ζήτημα υστερόβουλων επιδιώξεων και αλλότριων απώτερων «πραγματικών λόγων και κινήτρων» που ξεπερνούν την υπόθεση της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Το ίδιο διάστημα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ κατέγραφε την εκδήλωση «προόδου» που έχουν κάνει οι καταριανές αρχές σε θέματα μεταρρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας διαπιστώνοντας «προκλήσεις» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους. Ανέφερε επίσης πως οι αλλαγές που έχουν γίνει στην εργατική νομοθεσία του Κατάρ βελτίωσαν την ζωή και τις συνθήκες εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών (που απαρτίζουν το 85% του πληθυσμού του Κατάρ) συνιστώντας ακόμη «περισσότερες προσπάθειες και μέτρα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα