ΑΘΗΝΑ
14:04
|
26.04.2024
Ζήτησε παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών που λήγει την Παρασκευή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέσω βιντεοσύνδεσης απευθύνθηκε στους ηγέτες των 20 πλουσιότερων χωρών ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητώντας να τελειώσει ο πόλεμος στη χώρα του, αλλά και να παραταθεί επ’ αόριστον η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών που θα λήξει σύντομα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει και μπορεί να σταματήσει ο ρωσικός καταστροφικός πόλεμος», ανέφερε στην ομιλία του ο Ουκρανός πρόεδρος σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και περιέγραψε μια σειρά από στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πυρηνικής ασφάλειας και της ασφάλειας των τροφίμων, του τερματισμού των εχθροπραξιών και της πρόληψης όποιας κλιμάκωσης, ενώ έκανε λόγο και για τις ανταλλαγές κρατουμένων με τη Μόσχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε επανειλημμένα στους ηγέτες ως «G19» – αποκλείοντας με έντονο τρόπο τη Ρωσία.

Κύριο ανάμεσα στα αιτήματά του ήταν η επέκταση της γνωστής ως συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία συνήφθη τον Ιούλιο μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Ρωσίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι εξαγωγές σιτηρών και άλλων επισιτιστικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι από την έναρξη της συμφωνίας, 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί με επιτυχία, συμβάλλοντας στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Αλλά καθώς η συμφωνία λήγει την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στην σύνοδο κορυφής των G20 ζήτησε την επ’ αόριστον παράτασή της, «ανεξάρτητα από το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος».

«Το δικαίωμα στην τροφή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου στον κόσμο», είπε, προτείνοντας να επεκταθεί η συμφωνία και σε δύο ακόμα λιμάνια, συγκεκριμένα στα λιμάνια Μικολάιβ και Όλβια, στην περιοχή του Μικολάιβ.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι το θέμα της παράτασης της συμφωνίας για τα σιτηρά δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Μετά από αυτό, όπως αναφέρθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Βερσίνιν, σε συνάντηση με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μόσχα, επεσήμανε την ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης με τους όρους της συμφωνίας. 

Το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, φέρεται να αναφέρεται η λέξη «πόλεμος» όσο αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, όρος που η Ρωσία απορρίπτει σθεναρά κάνοντας λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Στην τελική ανακοίνωση, σύμφωνα με πληροφορίες των πρακτορείων, οι χώρες της G20 χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την προσφυγή ή την απειλή για προσφυγή σε πυρηνικά όπλα και ζητούν να παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

«Υπήρχαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις της κατάστασης», αναφέρεται στο προσχέδιο.

«Δεχόμενοι ότι η G20 δεν είναι το φόρουμ για να επιλυθούν ζητήματα ασφαλείας, αναγνωρίζουμε ότι τα ζητήματα ασφαλείας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», προσθέτει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα