ΑΘΗΝΑ
10:17
|
26.04.2024
Δέκα μήνες μετά από την απέλαση του Τζόκοβιτς, οι αρχές της χώρας ετοιμάζουν να άρουν την τριετή απαγόρευση εισόδου του Νόλε στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δέκα μήνες μετά από την απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς από το έδαφος της Αυστραλίας, οι αρχές της χώρας ετοιμάζουν να άρουν την τριετή απαγόρευση εισόδου του στη χώρα με τον Σέρβο τενίστα να αναμένεται να επιστρέψει για το Australian Open ώστε να διεκδικήσει την 22η νίκη του στο Grand Slam.

Ο Σέρβος σταρ του τένις συνελήφθη τον Ιανουάριο λόγω της άρνησής του να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Απελάθηκε από την Αυστραλία 10 ημέρες αργότερα, παρά την επιτυχή νομική προσφυγή.

Κατά καιρούς η Αυστραλία ονομαζόταν «Φρούριο Αυστραλία», καθώς η χώρα είχε μερικούς από τους αυστηρότερους περιορισμούς πανδημίας στον κόσμο.

Όταν ο Τζόκοβιτς έφτασε στην Αυστραλία τον Ιανουάριο, τα κρούσματα κορονοϊού εκτινάσσονταν στα ύψη και οι κυβερνητικοί κανόνες απαιτούσαν οποιονδήποτε εισέρχεται στη χώρα να εμβολιαστεί, εκτός εάν είχε έγκυρη φαρμακευτική εξαίρεση.

Δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εισόδου, είπε η κυβέρνηση, οπότε η βίζα του ακυρώθηκε και του απαγορεύτηκε αυτόματα η είσοδος στη χώρα για τρία χρόνια.

Ωστόσο, ο υπουργός Μετανάστευσης Άντριου Τζάιλς – η κυβέρνηση του οποίου ανέβηκε στην εξουσία τον Μάιο – ανέτρεψε την απαγόρευση και πρόκειται να χορηγήσει στον Τζόκοβιτς βίζα, επιβεβαίωσε το BBC.

Μιλώντας νωρίτερα την Τρίτη, ο προπονητής του Tennis Australia, Κρεγκ Τάιλι, είπε ότι ήταν βέβαιος ότι ο Τζόκοβιτς θα παίξει στο Open της επόμενης χρονιάς.

«Ξέρω ότι ο Νόβακ θέλει να έρθει να παίξει και να επιστρέψει στους αγώνες», είπε στο αυστραλιανό Associated Press. «Λατρεύει την Αυστραλία και εκεί σημείωσε την καλύτερη επιτυχία», πρόσθεσε.

Ο πρωταθλητής του τένις νωρίτερα φέτος είπε στο BBC ότι πέταξε στην Αυστραλία πιστεύοντας ότι είχε λάβει τις απαιτούμενες ιατρικές εξαιρέσεις. Ωστόσο, συνελήφθη και ανακρίθηκε από συνοριακούς αξιωματούχους στη Μελβούρνη στις 5 Ιανουαρίου, και η βίζα του ακυρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του επόμενου πρωινού.

Ο Τζόκοβιτς μεταφέρθηκε σε ένα διαβόητο ξενοδοχείο κράτησης μεταναστών, όπου παρέμεινε καθώς αμφισβήτησε την απόφαση στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο αργότερα ανέτρεψε την απόφαση να ακυρώσει τη βίζα του, αλλά ο τότε υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ χρησιμοποίησε ειδικές διακριτικές εξουσίες για να την ακυρώσει ξανά, υποστηρίζοντας ότι ήταν “προς το δημόσιο συμφέρον” να το κάνει.

Στα δικαστικά έγγραφα, ο κ. Χοκ είπε ότι ο Τζόκοβιτς «θεωρείται από ορισμένους ως φύλακας μιας κοινότητας αντιεμβολιαστικών συναισθημάτων» και η παρουσία του στο τουρνουά θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εμφυλιακή αναταραχή».

Πολλοί στην Αυστραλία επευφημούσαν την απόφαση, αλλά προκάλεσε επίσης σάλο στους υποστηρικτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο του, καθώς και στη Σερβία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα