ΑΘΗΝΑ
19:14
|
07.05.2024
Με απόφαση του δικαστή Ρόμπερτ ΜακΜπέρνι, επιτρέπονται ξανά οι αμβλώσεις μετά τις έξι εβδομάδες κύησης στην πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας δικαστής ανέτρεψε την απαγόρευση της πολιτείας της Τζόρτζια στις ΗΠΑ για τις αμβλώσεις που ξεκινούσαν περίπου έξι εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη, κρίνοντας την Τρίτη ότι παραβίαζε το Σύνταγμα των ΗΠΑ και την προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ όταν θεσπίστηκε πριν από τρία χρόνια και ως εκ τούτου ήταν άκυρη.

Η απόφαση του δικαστή Ρόμπερτ ΜακΜπέρνι του Ανωτάτου Δικαστηρίου της κομητείας Φούλτον τέθηκε σε ισχύ αμέσως σε όλη την πολιτεία, αν και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας δήλωσε ότι άσκησε έφεση. Η απαγόρευση ίσχυε από τον Ιούλιο.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών της Τζόρτζια, η οποία εκπροσώπησε γιατρούς και ομάδες υπεράσπισης που είχαν ζητήσει από τον ΜακΜπέρνι να απορρίψει τον νόμο, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι αμβλώσεις μετά τις έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης θα επαναληφθούν την Τετάρτη σε ορισμένες κλινικές.

Η μήνυσή τους, που κατατέθηκε τον Ιούλιο, προσπάθησε να καταργήσει την απαγόρευση για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι παραβιάζει το δικαίωμα του Συντάγματος της Τζόρτζια στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία, επιβάλλοντας την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σε γυναίκες στην πολιτεία. Ο ΜακΜπέρνι δεν αποφάνθηκε για αυτόν τον ισχυρισμό.

Αντίθετα, η απόφασή του συμφωνούσε με ένα διαφορετικό επιχείρημα που διατυπώθηκε στη μήνυση – ότι η απαγόρευση ήταν άκυρη επειδή όταν υπογράφηκε σε νόμο το 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε προηγούμενο υπό τη νομοθεσία Roe. v. Ο Wade και μια άλλη απόφαση που επέτρεπαν την άμβλωση μετά από έξι εβδομάδες.

Η Κάρα Ρίτσαρντσον, εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα της Τζόρτζια Κρις Καρ, είπε σε ένα email ότι το γραφείο υπέβαλε ειδοποίηση προσφυγής και «θα συνεχίσει να εκπληρώνει το καθήκον μας να υπερασπιζόμαστε τους νόμους της πολιτείας μας στο δικαστήριο».

Ο Αντρέα Γιανγκ, εκτελεστικός διευθυντής του ACLU της Τζόρτζια, δήλωσε ότι η Τρίτη ήταν μια «μεγάλη μέρα για τις γυναίκες της Τζόρτζια και για όλους τους κατοίκους της πολιτείας».

«Σήμερα το δικαίωμά τους να λαμβάνουν αποφάσεις για το σώμα τους, την υγεία και τις οικογένειές τους δικαιώνεται», ανέφερε ο Γιανγκ σε δήλωση.

Αντίθετα, ο Άντριου Άϊζενχαουρ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Μπράιαν Κεμπ, είπε ότι η απόφαση του ΜακΜπέρνι τοποθετεί «τις προσωπικές πεποιθήσεις ενός δικαστή πάνω από τη βούληση του νομοθετικού σώματος και του λαού της Τζόρτζια».

«Το κράτος έχει ήδη καταθέσει έφεση και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη ζωή των αγέννητων παιδιών της Τζόρτζια», ανέφερε σε δήλωση.

Ο νόμος απαγόρευε τις περισσότερες αμβλώσεις όταν υπήρχε ένας «ανιχνεύσιμος ανθρώπινος καρδιακός παλμός». Η καρδιακή δραστηριότητα μπορεί να ανιχνευθεί με υπερήχους σε κύτταρα ενός εμβρύου που τελικά θα γίνει η καρδιά περίπου έξι εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες αμβλώσεις στη Τζόρτζια απαγορεύτηκαν ουσιαστικά σε ένα σημείο πριν πολλοές γυναίκες καταλάβουν ότι ήταν έγκυες.

Ο νόμος της Τζόρτζια ψηφίστηκε από νομοθέτες της πολιτείας και υπογράφηκε από τον Κεμπ το 2019, αλλά είχε αποκλειστεί από το να τεθεί σε ισχύ έως ότου το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τον Roe εναντίον Wade, το οποίο προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση για σχεδόν 50 χρόνια.

Το 11ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ επέτρεψε στη Γεωργία να αρχίσει να εφαρμόζει τον νόμο περί αμβλώσεων λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου τον Ιούνιο.

Οι κλινικές αμβλώσεων παρέμειναν ανοιχτές, αλλά οι πάροχοι είπαν ότι απομακρύνουν πολλούς ανθρώπους επειδή είχε εντοπιστεί καρδιακή δραστηριότητα. Θα μπορούσαν τότε είτε να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία για έκτρωση είτε να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη τους.

Κατά τη διάρκεια μιας διήμερης δοκιμής τον Οκτώβριο, οι πάροχοι αμβλώσεων είπαν στον ΜακΜπέρνι ότι η απαγόρευση ενοχλούσε τις γυναίκες που αρνήθηκαν τη διαδικασία και μπερδεύουν τους γιατρούς.

Ο ΜακΜπέρνι έγραψε στην απόφασή του ότι όταν θεσπίστηκε ο νόμος, «παντού στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Τζόρτζια, ήταν αναμφισβήτητα αντισυνταγματικό για τις κυβερνήσεις – ομοσπονδιακές, πολιτειακές ή τοπικές – να απαγορεύουν τις αμβλώσεις πριν από τη βιωσιμότητα».

Ως εκ τούτου, ο νόμος του κράτους «δεν έγινε νόμος της Τζόρτζια όταν θεσπίστηκε και δεν είναι νόμος της Τζόρτζια τώρα», έγραψε, αλλά άφησε την πόρτα ανοιχτή για το νομοθετικό σώμα να επανεξετάσει την απαγόρευση.

Τώρα που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τον Roe εναντίον Wade, η απαγόρευση των αμβλώσεων που προβλέπει ο νόμος του 2019 «μπορεί κάποια μέρα να γίνει νόμος της Τζόρτζια», έγραψε.

Αλλά, έγραψε, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αφού η Γενική Συνέλευση «καθορίσει στην προσοχή του κοινού που αναμφίβολα και σωστά θα παρακολουθήσει μια τόσο σημαντική και συνεπακόλουθη συζήτηση εάν τα δικαιώματα των αγέννητων παιδιών δικαιολογούν έναν τέτοιο περιορισμό στο δικαίωμα των γυναικών στη σωματική αυτονομία. και την ιδιωτικότητα».

Η απαγόρευση της Γεωργίας περιελάμβανε εξαιρέσεις για βιασμό και αιμομιξία, εφόσον υποβλήθηκε αστυνομική αναφορά, και επέτρεπε μεταγενέστερες αμβλώσεις όταν η ζωή της μητέρας κινδύνευε ή μια σοβαρή ιατρική κατάσταση καθιστούσε το έμβρυο μη βιώσιμο.

Στη δίκη του Οκτωβρίου, μάρτυρες της πολιτείας αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό ότι ο νόμος ήταν ασαφής σχετικά με το πότε θα μπορούσαν να παρέμβουν οι γιατροί για να πραγματοποιήσουν μια μετέπειτα έκτρωση. Υποστήριξαν επίσης ότι οι ίδιες οι αμβλώσεις θα μπορούσαν να βλάψουν τις γυναίκες.

Η άμβλωση ήταν κεντρικό θέμα στη διαμάχη της Γερουσίας των ΗΠΑ μεταξύ του Δημοκρατικού Ραφαέλ Γουόρνοκ και του Ρεπουμπλικανού Χέρσελ Γουόκερ, η οποία τώρα οδηγείται σε δεύτερο γύρο τον Δεκέμβριο. Δύο γυναίκες κατηγόρησαν τον Walker, ο οποίος αντιτίθεται στην άμβλωση, ότι πλήρωσε για να κάνει τη διαδικασία. Ο Γουόκερ το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα