ΑΘΗΝΑ
09:07
|
24.04.2024
Η μη επανδρωμένη αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη του εμβληματικού προγράμματος Άρτεμις, που φιλοδοξεί να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, το νωρίτερο το 2025.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιτυχής ήταν η εκτόξευση του Άρτεμις 1 με προορισμό τη Σελήνη από τη NASA, που απογειώθηκε από το συγκρότημα εκκίνησης 39B στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών λίγο πριν από τις 9 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου.

Το όχημα Άρτςμις 1 ύψους 100 μέτρων σκαρφάλωσε προς τον ουρανό μέσα σε ένα εκπληκτικό μείγμα φωτός και ήχου.

Με την αποστολή Άρτεμις 1, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ελπίζει ότι δεκαετίες μετά τις αποστολές Απόλλων, θα επιστρέψει στο δορυφόρο της Γης. Η μη επανδρωμένη αποστολή Άρτεμις 1 είναι δοκιμαστική και δεν έχει στόχο την προσελήνωση της κάψουλας Ωρίων, που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά αστροναυτών.

Ο πρωταρχικός στόχος του Άρτεμις 1 είναι να δοκιμάσει διεξοδικά τα ολοκληρωμένα συστήματα πριν από τις αποστολές με πλήρωμα, λειτουργώντας το διαστημόπλοιο σε περιβάλλον βαθύ διαστήματος, δοκιμάζοντας τη θερμική ασπίδα του Ωρίωνα και ανακτώντας τη μονάδα πληρώματος μετά την επανείσοδο, την κάθοδο και την κατάρρευση.

Η πτήση της Τετάρτης ακολούθησε δύο προηγούμενες απόπειρες εκτόξευσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο που ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Αλλά τέτοια ζητήματα ξεπεράστηκαν με αυτήν την ευκαιρία και το Space Launch System, όπως αποκαλείται συχνά ο πύραυλος, έλαβε το «πράσινο φως» να ξεκινήσει την ανάβασή του από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη 01:47 τοπική ώρα.

Ο πύραυλος έχει μια σειρά σημαντικών ελιγμών για να εκτελέσει ψηλά πάνω από τον πλανήτη ώστε να θέσει την κάψουλα Ωρίων στο σωστό μονοπάτι προς τη Σελήνη. Θα περάσουν μερικές ώρες μετά την απογείωση για να μάθουμε εάν αυτές οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σωστά.

Στο πλησιέστερο σημείο της, η κάψουλα θα απέχει μόλις 100 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Σελήνης. Στο πιο μακρινό της, η κάψουλα Ωρίων θα απέχει έως και 70.000 χλμ. από την επιφάνεια.

Ο Δεκέμβριος θα δει τη Nasa να γιορτάζει την 50ή επέτειο του Απόλλων 17, την τελευταία φορά που οι άνθρωποι περπάτησαν στη Σελήνη.

Η διαστημική υπηρεσία αποκαλεί το νέο της πρόγραμμα Άρτεμις (δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα στην ελληνική μυθολογία).

Σχεδιάζει μια σειρά από όλο και πιο περίπλοκες αποστολές την επόμενη δεκαετία που θα έχουν ως αποτέλεσμα μια πιο διαρκή παρουσία στον δορυφόρο της Γης, με την παρουσία επιφανειακών οικοτόπων και τη χρήση ρόβερ, μαζί με έναν μικρό διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Η αποστολή θα διαρκέσει περίπου 25 ημέρες και η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

«Εκ μέρους όλων των ανδρών και των γυναικών σε ολόκληρο το μεγάλο έθνος μας που έχουν εργαστεί για να συγκεντρώσουν αυτό το υλικό για να κάνουν αυτή τη μέρα δυνατή, και για τη γενιά της Άρτεμις, αυτό είναι για εσάς», δήλωσε ο διευθυντής εκτόξευσης της Nasa Άρτεμις, Τσάρλι Μπλάκγουελ-Τόμσον, λίγο μετά την εκτόξευση του πυραύλου.

Πρόκειται για την τέταρτη απόπειρα εκτόξευσης, αφού οι προηγούμενες είχαν αναβληθεί λόγω ανωτέρας βίας.

Η τελευταία αποστολή ματαιώθηκε λόγω του κυκλώνα Νικόλ που έπληξε τη Φλόριντα. Η επιθεώρηση του πυραύλου SLS στη συνέχεια αποκάλυψε μόνο μικρές φθορές και οι αξιωματούχοι θεώρησαν ότι ο προγραμματισμός τους μπορούσε να προχωρήσει κανονικά, καθώς δεν υπήρχαν άλλα εμπόδια που να εμποδίζουν την εκτόξευση.

Άλλες δύο απόπειρες εκτόξευσης ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Η μη επανδρωμένη αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη του εμβληματικού προγράμματος Άρτεμις, που φιλοδοξεί να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, το νωρίτερο το 2025.

Στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σέληνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης.

Για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, θα είναι το εφαλτήριο για την πρώτη αποστολή στον πλανήτη Άρη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Εμπρησμός σε ΑΤΜ στα Σεπόλια

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα