ΑΘΗΝΑ
11:49
|
20.04.2024
Για το χθεσινό περιστατικό στην Πολωνία και για τον πόλεμο στην Ουκρανία γενικότερα, μίλησε στο BBC ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για το χθεσινό περιστατικό στην Πολωνία και για τον πόλεμο στην Ουκρανία γενικότερα, μίλησε στο BBC ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι διεξάγεται έρευνα για το τι προκάλεσε την έκρηξη του πυραύλου που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία. Χωρίς να αποδίδει ευθύνες, ανέφερε ότι «οι πόλεμοι είναι επικίνδυνοι και τα λάθη συμβαίνουν».

Σχετικά με το ότι η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για το περιστατικό, ο Στόλτενμπεργκ σχολίασε ότι ό,τι κι αν συνέβη χθες, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Στην ερώτηση του τι εκτιμά ως «νίκη» και πώς φαντάζεται τη στρατηγική εξόδου της Ρωσίας από τον πόλεμο, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε πως πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο, όπου η Ρωσία έχει εισβάλει σε μια άλλη χώρα», δήλωσε στο BBC ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

«Όλοι θέλουμε ειρήνη και λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε εάν η Ρωσία και ο Πρόεδρος Πούτιν σταματήσουν να πολεμούν και η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, τότε θα έχουμε ειρήνη. Εάν ο Πρόεδρος Ζελένσκι και η Ουκρανία σταματήσουν να πολεμούν, τότε η Ουκρανία θα πάψει να υπάρχει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο έθνος. Σε κάποιο στάδιο αυτός ο πόλεμος πιθανότατα θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά γνωρίζουμε ότι το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων συνδέεται στενά με τη δύναμη στο πεδίο της μάχης».

Κατά τον Στόλτενμπεργκ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε δύο μεγάλα λάθη όταν εισέβαλε στην Ουκρανία: Το ένα, είπε, ήταν το ότι υποτίμησε πλήρως την Ουκρανία και το άλλο ήταν ότι υποτίμησε το ΝΑΤΟ και τους εταίρους του.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και σχετικά με το εάν το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι πρέπει να επιτευχθεί μια λύση το συντομότερο δυνατό, ο Στόλτενμπεργκ αρκέστηκε στον να σχολιάσει μόνο ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, αναφερόμενος στα όπλα και τα όπλα που αποστέλλονται στο Κίεβο.

Με τον τρόπο αυτό ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε εχθές ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

Σε επόμενη σχετική ερώτηση για το εάν βλέπει μια συμφωνία στα σκαριά, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι «αυτό είναι για να το αποφασίσει η Ουκρανία», προσθέτοντας ότι είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος. Ωστόσο, προσέθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα στηρίξει την Ουκρανία γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων.

Ο Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε ποιες δικλείδες ασφαλείας και ποιοι επιπλέον δίαυλοι υπάρχουν για συνομιλίες μεταξύ του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ και της Μόσχας, ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα λάβει χώρα μια κλιμάκωση του πολέμου ως προϊόν ατυχήματος.

Ο Στόλτενμπεργκ απάντησε πως υπάρχουν γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς και του ΝΑΤΟ, όπως και άλλα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία.

«Ως ΝΑΤΟ έχουμε προετοιμαστεί για πολλά χρόνια για καταστάσεις όπως αυτή και είναι ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι, όταν συμβαίνουν περιστατικά ή ατυχήματα, όταν διεξάγεται πόλεμος στη γειτονιά μας, δεν θα ξεφεύγουν από τον έλεγχο», δήλωσε, συμπληρώνοντας: «Αυτό ακριβώς εξασφαλίσαμε χθες αντιδρώντας με μετρημένο, ήρεμο αλλά και σταθερό τρόπο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα