ΑΘΗΝΑ
13:44
|
20.05.2024
Ένα πετρελαιοφόρο που σχετίζεται με έναν Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο χτυπήθηκε από drone που μετέφερε βόμβες στα ανοικτά των ακτών του Ομάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα πετρελαιοφόρο που σχετίζεται με έναν Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο χτυπήθηκε από drone που μετέφερε βόμβες στα ανοικτά των ακτών του Ομάν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν, ανέφερε το Associated Press την Τετάρτη.

Η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, δήλωσε ο αμυντικός αξιωματούχος με έδρα τη Μέση Ανατολή. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν δημόσια την επίθεση.

Η United Kingdom Maritime Trade Operations, ένας βρετανικός στρατιωτικός οργανισμός στην περιοχή που παρακολουθεί τη ναυτιλία, είπε στο AP: «Γνωρίζουμε ένα περιστατικό και διερευνάται αυτή τη στιγμή».

Ο αξιωματούχος αναγνώρισε το σκάφος που δέχτηκε επίθεση ως το πετρελαιοφόρο Pacific Zircon με σημαία της Λιβερίας. Αυτό το δεξαμενόπλοιο λειτουργεί από την Eastern Pacific Shipping με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία ανήκει τελικά στον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Ιντάν Όφερ.

Ο πέμπτος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είπε νωρίτερα στο Reuters ότι γνωρίζει ένα περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν στο οποίο εμπλέκεται ένα εμπορικό σκάφος. Ο διοικητής Τίμοθι Χόκινς δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε ανακοίνωσή της, η Eastern Pacific Shipping ανέφερε ότι το Pacific Zircon, που μετέφερε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, «χτυπήθηκε από βλήμα» περίπου 150 μίλια (240 χιλιόμετρα) από τις ακτές του Ομάν.

«Είμαστε σε επικοινωνία με το σκάφος και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ρύπανση. Όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές και λογοδοτημένο», ανέφερε η εταιρεία. «Υπάρχει κάποια μικρή ζημιά στο κύτος του σκάφους, αλλά δεν υπάρχει διαρροή φορτίου ή εισροή νερού».

Ένα τηλεφώνημα στην ισραηλινή πρεσβεία στο Άμπου Ντάμπι έμεινε αναπάντητο. Το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ και το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Αν και κανείς δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση, οι υποψίες έπεσαν αμέσως στο Ιράν. Η Τεχεράνη και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε έναν παρατεταμένο σκιώδη πόλεμο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με ορισμένες επιθέσεις με drone που στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ που ταξιδεύουν στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν επίσης το Ιράν για μια σειρά επιθέσεων που σημειώθηκαν στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το 2019. Η Τεχεράνη τότε είχε αρχίσει να κλιμακώνει το πυρηνικό της πρόγραμμα μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την ατομική συμφωνία της με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Το 2021, μια ύποπτη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Ιράν έπληξε το πετρελαιοφόρο Mercer Street που συνδέεται με το Ισραήλ στα ανοιχτά του Ομάν, σκοτώνοντας δύο άτομα που επέβαιναν στο πλοίο.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δεν αναγνώρισαν αμέσως την επίθεση στο δεξαμενόπλοιο του Ειρηνικού. Δεν ήταν αμέσως σαφές πού ήταν το πλοίο την Τετάρτη. Δεδομένα δορυφορικής παρακολούθησης αργά την Τρίτη που παρέχονται από το MarineTraffic.com έδειξαν το σκάφος να βρίσκεται βαθιά στην Αραβική Θάλασσα μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι του Σοχάρ του Ομάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πενθήμερο πένθος στο Ιράν μετά τον θάνατο Ραϊσί- Ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος 

Έρχεται η Καμπούλ Νο2 (ή η Σαϊγκόν Νο3);

Κίνα: Επίθεση σε δημοτικό σχολείο-Δύο νεκροί και 10 τραυματίες

Μενίδι: Στον ανακριτή ο 50χρονος γυναικοκτόνος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα