ΑΘΗΝΑ
16:54
|
28.04.2024
Έκανε μόνο μια σύντομη αναφορά στην αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος του 2021 και μίλησε για «μαζική διαφθορά» και «εδραιωμένα συμφέροντα» που έχουν εγκατασταθεί στην Ουάσιγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια εβδομάδα αφότου διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των Ρεπουμπλικάνων πως θα εκδηλωνόταν ένα «κόκκινο κύμα» στις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς οι Δημοκρατικοί διατήρησαν την πλειοψηφία στην αμερικανική γερουσία, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

«Για να ξανακάνω την Αμερική μεγάλη και ένδοξη, απόψε ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Τραμπ στο πλήθος των υποστηρικτών του που συγκεντρώθηκε στο Μαρ α Λάγκο, το πολυτελές θέρετρό του στη Φλόριντα, όπου θα έχει και την έδρα της η εκστρατεία του.

Περιτριγυρισμένος από συμβούλους του, ο πρώην πρόεδρος εκφώνησε μια σχετικά συγκρατημένη ομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας εξήρε τα επιτεύγματα της τετράχρονης θητείας του, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την κόπωση από την διακυβέρνηση Μπάιντεν που εκφράστηκε στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές. «Αυτή δεν θα είναι η δική μου εκστρατεία, θα είναι η εκστρατεία όλων μας», ανέφερε.

Προς ικανοποίηση όσων των συμβούλεψαν να μην αναλωθεί στα γεγονότα των περασμένων προεδρικών εκλογών, ο Τραμπ, έκανε μόνο μια σύντομη αναφορά στην αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος παρομοιάζοντας το εκλογικό σύστημα της Αμερικής με αυτό των «χώρων του τρίτου κόσμου» και μίλησε για «μαζική διαφθορά» και «εδραιωμένα συμφέροντα» που έχουν εδραιωθεί στην Ουάσιγκτον.

«Όποιος πραγματικά επιδιώκει να αναλάβει αυτό το στημένο και διεφθαρμένο σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια θύελλα φωτιάς που μόνο λίγοι θα μπορούσαν να καταλάβουν», είπε κάποια στιγμή, περιγράφοντας το  συναισθηματικό βάρος που είχε η προεδρία του και η περίοδος που ακολούθησε.

Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας, ο Τραμπ κατηγορήθηκε για επιλογή λάθος υποψηφίων, που αναλώθηκαν στην επανάληψη των ισχυρισμών του για εκλογική νοθεία, αποξενώνοντας τη βάση των ψηφοφόρων.

Αυτή την κριτική προσπάθησε να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σημειώνοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνονται έτοιμοι να ανακτήσουν την πλειοψηφία της Βουλής, αλλά και κατηγορώντας τους ίδιους τους ψηφοφόρους πως δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη την δύσκολη κατάσταση της χώρας, μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης των Δημοκρατικών.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μέχρι το 2024, δυστυχώς, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, θα δουν καθαρά τι έχει συμβεί και συμβαίνει στη χώρα μας – και η ψηφοφορία θα είναι πολύ διαφορετική», υποστήριξε.

«Πριν από δύο χρόνια ήμασταν σπουδαία χώρα και σύντομα θα είμαστε ξανά», η Αμερική «επιστρέφει», ανέφερε και επανήλθε στις αγαπημένες του θεματικές, τη μετανάστευση («μας δηλητηριάζουν»), την εγκληματικότητα, («λίμνες αίματος»), υποσχόμενος ότι θα προωθήσει την επιβολή της θανατικής ποινής στους διακινητές ναρκωτικών και ότι θα επαναφέρει στην ενεργή υπηρεσία μέλη και στελέχη του στρατού που αποτάχτηκαν επειδή δεν έκαναν το εμβόλιο κατά της COVID-19.

Πέρα από τους πιθανούς αντιπάλους του, ο Τραμπ έχει άλλο ένα εμπόδιο στο δρόμο του, καθώς η επιτροπή της Βουλής συνεχίζει να διερευνά τον ρόλο του στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021 και οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξετάζουν εάν θα ασκήσουν ποινικές διώξεις. Η επιτροπή, η οποία τον κάλεσε για καταθέσεις και παράδοση εγγράφων τον Οκτώβριο και με την οποία ο Τραμπ μάχεται τώρα στο δικαστήριο, πραγματοποίησε δημόσιες ακροάσεις όλο το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου με καταθέσεις από τον στενό κύκλο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειάς του.

Ο Τραμπ αποτελέσει, επίσης, αντικείμενο μιας σωρεία μηνύσεων και ερευνών , συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και μιας ξεχωριστής ποινικής έρευνας του εισαγγελέα του Μανχάταν για τα οικονομικά της εταιρείας του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα