ΑΘΗΝΑ
15:49
|
19.04.2024
Στα απόνερα της τουρκολυβικής συμφωνίας του Οκτώβρη η ένταση που δημιουργήθηκε. Συνεχίζεται η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Βεγγάζη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη.

Το πρόγραμμα του ΥΠΕΞ προέβλεπε ότι θα επισκεφθεί σήμερα την Τρίπολη, έδρα της κυβέρνησης Ντιμπέιμπα και στη συνέχεια τη Βεγγάζη. Ο όρος που είχε τεθεί, όσον αφορά την Τρίπολη, ήταν να συναντήσει μόνο τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι.

Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος που μετέφερε τον Έλληνα ΥΠΕΞ, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, ο Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε ότι περίμενε να τον υποδεχθεί η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς, και αφού επικοινώνησε με την Αθήνα αποφάσισε να αναχωρήσει για τη Βεγγάζη.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μπροστά στην άρνηση να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης του αεροπλάνου που μετέφερε τον κ. Δένδια  από την Τρίπολη στη Βεγγάζη, επιλέχθηκε να πετάξει μέσω Μάλτας και έφθασε στη Βεγγάζη όπου θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της επίσκεψής του, κατά την διάρκεια της οποίας θα δωρίσει επιπλέον εμβόλια κατά της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, και αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ.

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά», διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντιμπέιμπα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «παρά τις ωμές πολιτικές και θέσεις ενάντια στα συμφέροντα του λιβυκού κράτου που υιοθέτησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τις προηγούμενες ημέρες, οι οποίες αποτυπώθηκαν στις ανισόρροπες δηλώσεις του για την κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμά της να συνάπτει συμφωνίες προς όφελος του λαού της χώρας, και βάσει αιτήματος, το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας έδωσε την έγκρισή του στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Τρίπολη και η υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας περίμενε να τον υποδεχθεί, σύμφωνα με το διπλωματικό πρωτόκολλο. Ωστόσο, σε μια εξέλιξη που προκαλεί έκπληξη και δυσαρέσκεια, ο Έλληνας Υπουργός αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο του και επέστρεψε εκεί από όπου ήρθε χωρίς καμία εξήγηση».

«Το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας αποδοκιμάζει αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του κράτους της Λιβύης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα