ΑΘΗΝΑ
11:18
|
25.04.2024
Ανανεώνει, επίσης, την έκκληση προς το Κολόμπο να καταργήσει τον νόμο περί πρόληψης της τρομοκρατίας, βάσει του οποίου κρατούνται οι δύο φοιτητές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να αποσύρει τις κατηγορίες εις βάρος δύο διαδηλωτών που ηγήθηκαν των πρόσφατων διαδηλώσεων, ζητά από την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Thyagi Ruwanpathirana, περιφερειακός υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία, προέτρεψε την κυβέρνηση να αποσύρει τις «αβάσιμες κατηγορίες τρομοκρατίας» εναντίον του Wasantha Mudalige και του Galwewa Siridhamma, για την απελευθέρωση των οποίων πραγματοποιούνται συνεχείς κινητοποιήσεις στη χώρα το τελευταίο διάστημα.

«Η συνεχιζόμενη στοχευμένη δίωξη ηγετών του φοιτητικού κινήματος στη Σρι Λάνκα έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην κοινωνία των πολιτών και στο δικαίωμα διαμαρτυρίας», ανέφερε ο Ruwanpathirana σε δήλωση που κυκλοφόρησε, χθες, Τετάρτη.

Η Οργάνωση ανανεώνει επίσης την έκκλησή της να καταργηθεί ο αυστηρός νόμος περί πρόληψης της τρομοκρατίας, βάσει του οποίου οι δύο φοιτητές, που συνελήφθησαν τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που συντάραξαν το νησιωτικό έθνος, κρατούνται εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες.

Εδώ και χρόνια, αντιπολίτευση, συνδικαλιστικές οργανώσεις και ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων ζητούν από την κυβέρνηση να καταργήσει τον νόμο περί «πρόληψης της τρομοκρατίας», κατάλοιπο από το 1979 εποχή εμφυλίου στη χώρα, ο οποίος επιτρέπει τη φυλάκιση υπόπτων χωρίς εντάλματα και τη χρήση ομολογιών που λαμβάνονται μέσω βασανιστηρίων.

Οι δύο φοιτητές συμμετείχαν ενεργά στις φετινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και οι συλλήψεις τους προκάλεσαν ευρεία καταδίκη από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και οργανώσεις για τα δικαιώματα που υποστηρίζουν ότι κρατούνται χωρίς νομική βάση.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν τον Ιούλιο, ενάντια στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και κατέληξαν στην εισβολή στην κατοικία του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, αναγκάζοντας τον να εγκαταλείψει τη χώρα και αργότερα να παραιτηθεί.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας, Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, εξαπέλυσε σκληρό κύμα καταστολής, απομακρύνοντας τους διαδηλωτές από τα κυβερνητικά κτίρια. Δεκάδες ηγέτες διαδηλώσεων και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί, ενώ κάποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα