ΑΘΗΝΑ
15:23
|
19.04.2024
Οι σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ασέλγειες προκάλεσαν την έναρξη έρευνας και αιφνιδιασμό στη ΜΚΟ που εξέφρασε «μεγάλη έκπληξη και σοκ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προκαταρκτική εξέταση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλεια Αττικής σε βάρος της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» έπειτα από επώνυμες καταγγελίες νεαρών για ασέλγειες και κακοποιήσεις σε βάρος ανηλίκων που έγιναν στην ανεξάρτητη αρχή «Συνήγορος του Πολίτη».

Οι πρώτες έρευνες φαίνεται πως αφορούν τρεις υποθέσεις ασέλγειας για ισάριθμες περιπτώσεις δύο ενήλικων και ενός ανήλικου αγοριού, που φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου.

Η τελευταία από τις καταγγελίες σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της  ηλεκτρονικής έκδοση «Πρώτο Θέμα» έγινε στις 16 Νοεμβρίου από έναν 19χρονο που επισκέφθηκε την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στην Ασφάλεια Αττικής καταγγέλλοντας ότι πρόσωπο που υπηρετεί στη ΜΚΟ ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 (ενώ ήταν 16,5 ετών) μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, επιδεικνύοντας παράλληλα υποτιμητική συμπεριφορά υποχρεώνοντάς τον με εκβιασμούς και απειλές να παρατήσει το σχολείο ώστε να εργάζεται.

Ο νεαρός υποστήριξε πως ο καταγγελλόμενος παρενοχλούσε σεξουαλικά και άλλα παιδιά μικρότερης ηλικίας τα οποία αναφέρει στην κατάθεση του με τα ονόματα τους.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Ελληνική Αστυνομία.

Αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, της κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη από οικείο, κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση και της σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων, φιλοξενούμενων στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ‘Κιβωτός του Κόσμου’, με έδρα την οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και συγκεκριμένα στις δομές της Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας, ύστερα από έγγραφη αναφορά – καταγγελία που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή ‘Συνήγορος του Πολίτη’ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας

Μετά τις σοβαρές καταγγελίες και την εισαγγελική εντολή για διενέργεια έρευνας στην «Κιβωτό του Κόσμου» το υπουργείο Εργασίας απέσυρε διάταξη από το «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην ΜΚΟ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:

«Ανακοινώνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων. Η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση. Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται».

Η ανακοίνωση της ΜΚΟ

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το απόγευμα η φιλανθρωπική Μη Κυβερνητική Οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Και καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης:

«Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες. Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας. Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα.Με εκτίμηση Κιβωτός του Κόσμου

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα