ΑΘΗΝΑ
13:13
|
02.05.2024
Την εναρκτήρια πράξη ενός «νέου τύπου πραξικοπήματος», καταγγέλλει ο Καστίγιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χθες, η υποεπιτροπή του περουβιανού κοινοβουλίου για τις συνταγματικές κατηγορίες ανέφερε ότι εξέτασε την καταγγελία που κατέθεσε η Γενική Εισαγγελία του Περού κατά του Προέδρου της χώρας, Πέδρο Καστίγιο.

Η πρόταση της Εισαγγελίας για παραπομπή του Καστίγιο για «αδικήματα εγκληματικής οργάνωσης, διαπραγμάτευση επιρροής και συμπαιγνία», έγινε δεκτή από την επιτροπή με δεκατρείς ψήφους υπέρ και οκτώ κατά.

Η καταγγελία περνά έτσι σε αποδεικτικό στάδιο, στο οποίο ο κατηγορούμενος μπορεί να κληθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, προτού η σχετική ομάδα εργασίας εκδώσει την τελική της έκθεση. Στη συνέχεια, η καταγγελία θα μπορούσε να τεθεί στη Μόνιμη Επιτροπή και σε επόμενη φάση να τεθεί προς ψηφοφορία στην ολομέλεια του Κογκρέσου.

Ο Καστίγιο δηλώνει ότι αυτή η καταγγελία αντιπροσωπεύει την εναρκτήρια πράξη ενός «νέου τύπου πραξικοπήματος», αφού το περουβιανό Σύνταγμα ορίζει ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας μπορεί να κατηγορηθεί μόνο για τέσσερις συγκεκριμένες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η προδοσία κατά της χώρας ή η παρεμπόδιση εκλογών.

Τα εγκλήματα διαφθοράς, ωστόσο, δεν συγκαταλέγονται στις κατηγορίες για τις οποίες το περουβιανό σύνταγμα προβλέπει ότι μπορεί να διωχθεί ο πρόεδρος.

Το tweet αναφέρει: «Αψηφώντας τη νομική και συνταγματική τάξη, η δεξιά πτέρυγα ενέκρινε την Έκθεση της Συνταγματικής Καταγγελίας 307 κατά του Πέδρο Καστίγιο. Η δεξιά πτέρυγα δεν συνειδητοποιεί ότι η επιθετικότητά της οδηγεί στην αυτοκαταστροφή της».

Μια διαφορετική άποψη διατηρεί η Γενική Εισαγγελέας Πατρίτσια Μπεναβίντες, η οποία υπερασπίζεται την καταγγελία επικαλούμενη το άρθρο 30 της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα