ΑΘΗΝΑ
07:29
|
20.04.2024
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις συγκαλεί έκτακτη συνάντηση των ηγετών, στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής στην Μπανγκόκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, προχώρησε η Βόρεια Κορέα, παρά την χθεσινή προειδοποίηση των ΗΠΑ για «σκληρότερες στρατιωτικές απαντήσεις»

Όπως ανέφερε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα, ο πύραυλος, ο οποίος έφτασε σε υψόμετρο 6.000 χιλιομέτρων, ήταν ικανός να ταξιδέψει έως και 15.000 χιλιόμετρα, είχε δηλαδή επαρκές βεληνεκές ώστε να φτάσει στην ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πύραυλος ταξίδεψε 1.000 χιλιόμετρα σε ανυψωμένη τροχιά και προσγειώθηκε περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά του νησιού Οσίμα στην θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με Ιάπωνες αξιωματούχους.

«Φυσικά καταθέσαμε έντονη διαμαρτυρία κατά της Βόρειας Κορέας, η οποία συνεχίζει τις προκλήσεις με πρωτοφανή συχνότητα», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα σε δημοσιογράφους στην Ταϊλάνδη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας περιέγραψε επίσης τον πύραυλο ως πιθανό ICBM, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να φέρει πυρηνική κεφαλή, και είπε ότι εκτοξεύτηκε περίπου στις 10.15 π.μ. τοπική ωρα.

Ο Πρόεδρος του Νότου Γιουν Σουκ-γιόλ διέταξε τους αξιωματούχους να πιέσουν για ισχυρές κυρώσεις, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σήμερα Παρασκευή, ενώ ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, η οποία βρίσκεται στην Μπανγκόκ για την σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), θα συγκαλέσει μια συνάντηση παγκόσμιων ηγετών, για να συζητήσουν την εκτόξευση.

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον, είπε ότι οι ΗΠΑ «καταδίκασαν σθεναρά» τη δοκιμή, η οποία, όπως είπε, αποτελεί «θρασύτατη παραβίαση» των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει φέτος έναν άνευ προηγουμένου αριθμό δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίες απαγορεύονται βάσει των ψηφισμάτων που επιβλήθηκαν για τα προγράμματα πυραύλων και πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ, και υπάρχουν ανησυχίες ότι ενδέχεται να πραγματοποιήσει σύντομα την πρώτη πυρηνική δοκιμή της από το 2017.

Την ένταση ανέβασαν ακόμα περισσότερο τα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, σε κάποια από τα οποία συμμετείχε και η Ιαπωνία. Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζει τα γυμνάσια του είδους πρόβες εισβολής στην επικράτειά της.

Μετά από συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη, οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προειδοποίησαν την Πιονγκγιάνγκ να μην πραγματοποιήσει μια τέτοια δοκιμή, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επαναλαμβάνει ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον να υπερασπιστεί τη Σεούλ και το Τόκιο «υποστηρίζεται με όλο το φάσμα των δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών».

Οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ιάπωνα πρωθυπουργού Fumio Kishida και του προέδρου της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol, επίσης «καταδίκασαν έντονα» τον «άνευ προηγουμένου αριθμό εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων» της Βόρειας Κορέας και δεσμεύτηκαν να «δημιουργήσουν ακόμη στενότερους τριμερείς δεσμούς, στον τομέα της ασφάλειας και πέρα από αυτό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα