Ο πάτερ Αντώνιος της Κιβωτού του Κόσμου, μίλησε για πρώτη φορά μετά τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως για κακοποιήσεις παιδιών στις δομές της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.
«Είμαι πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος με όλα αυτά που ακούω γιατί, ξέρετε, εμείς έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας, 25 ολόκληρα χρόνια, στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο» δήλωσε αρχικά ο Πατήρ Αντώνιος στον Alpha σχετικά με τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου.
«Όσο αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, εμείς τη μάθαμε από ένα δημοσίευμα, τίποτα περαιτέρω δεν γνωρίζω», είπε για τις καταγγελίες.
«Εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά που ξέρουμε… από παραβατικές οικογένειες, παιδιά μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, παιδιά τα οποία δεν ήξεραν από όρια, παιδιά που θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το εξειδικευμένο επιστημονικό της προσωπικό, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα. Ποιο είναι αυτό το τραύμα; Το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών, δεν είναι άλλο από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς, ότι πήραμε τη θέση αυτή» ανέφερε.
Για το παιδί που φέρετε να κακοποιήθηκε και σήμερα είναι ηλικίας 19 ετών, ο πατέρας Αντώνιος είπε: «Δεν ξέρουμε το όνομά του, το επίθετό του». «Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε στοιχεία και δεν έχουμε στοιχεία». «Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία αλλά δεν έχουμε περαιτέρω στοιχεία» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι από την υποδιεύθυνση ασφαλείας ανηλίκων δεν τον έχει καλέσει κανείς.
Νέες καταγγελίες, νέες προσωπικές μαρτυρίες
Σε σημερινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσιεύει νέες καταγγελίες περιστατικών, με τρεις νέους να καταθέτουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες. Ειδικότερα, ένας 27χρονος δηλώνει μεν ευγνώμων για πολλά πράγματα που του προσέφερε η δομή, σημειώνει δε ότι «με έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό. Αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσες να δουλέψεις». Υποστηρίζει, ακόμη, ότι από 14 ετών, όταν και πήγε στη δομή, έκανε καθημερινές δουλειές, καθαρίζοντας αποθήκες και τουαλέτες, μεταφέροντας βαριά αντικείμενα, ενώ σημειώνει ότι τους ζητούσαν να αλλάζουν ετικέτες ώστε να μη φαίνεται ότι κάποια αντικείμενα που μοίρασαν ήταν ληγμένα. Ο 27χρονος αναφέρει επίσης ότι ένα καλοκαίρι παρέμεινε κλεισμένος για τρεις μήνες σε ένα σπίτι, στο πλαίσιο τιμωρίας, ενώ μαζί του ήταν άλλα τρία παιδιά.
Στο ίδιο δημοσίευμα, μία κοπέλα που έμεινε έξι χρόνια στην «Κιβωτό» στη Χίο καταγγέλλει ότι ασχέτου ηλικίας έβαζαν τα παιδιά να κάνουν σκληρές δουλειές και υπογραμμίζει ότι «μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά. Δεν τους νοιάζει η ηλικία, δουλεύαμε μες στον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια».
«Στις επισκέψεις των δημοσιογράφων οι υπεύθυνοι μας έλεγαν τι να λέμε», δηλώνει ο 27χρονος από τη δομή του Κολωνού. «Αν δεν λέγαμε στους δημοσιογράφους ψέματα, ότι περνάμε καλά δηλαδή, μας τιμωρούσαν», είπε η κοπέλα από τη δομή της Χίου. Και τα δύο παιδιά υποστηρίζουν ότι η επικοινωνία και η επαφή με συγγενικά τους πρόσωπα ήταν από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.
«Πάγωμα» μετά την καταγγελία
Ξαφνικά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Όπως αναφέρει το Υπουργείο η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και, πρόσφατα, αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση. «Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.