ΑΘΗΝΑ
14:15
|
19.04.2024
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ζιμπάμπουε πριν 20 χρόνια είναι ένα εργαλείο της νεο-αποικιοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος κατά των κυρώσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ζιμπάμπουε πριν από δύο δεκαετίες είναι ένα εργαλείο της νεο-αποικιοκρατίας και μια μορφή οικονομικού πολέμου, δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος κατά των κυρώσεων της Ζιμπάμπουε (ZASM), Ρουτέντο Ματινγιαράρε.

«Οι κυρώσεις προέρχονται από την ίδια εργαλειοθήκη του εξαναγκασμού που χρησιμοποιήθηκε για την υποδούλωση των Αφρικανών και του καταναγκασμού που χρησιμοποιήθηκε για τον αποικισμό της Αφρικής», επεσήμανε, υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη Ζιμπάμπουε το 2001 και το 2003 αντίστοιχα για διαφορές με τη Ζιμπάμπουε σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρύθμισης της γης.

Ενώ η Ε.Ε. έχει χαλαρώσει τις κυρώσεις της με την πάροδο των χρόνων, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να διατηρούν τις κυρώσεις. Υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις στοχεύουν σε λίγα άτομα. Όμως ο αντίκτυπός τους γίνεται αισθητός σε ολόκληρη την οικονομία, με τους απλούς πολίτες να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

«Επιβλήθηκαν κυρώσεις για να επιβραδυνθεί η ανθρώπινη ανάπτυξη της Ζιμπάμπουε, να επιβραδυνθεί η οικονομία της Ζιμπάμπουε, έτσι ώστε η ιθαγενοποίηση να μην είναι επιτυχής και η μεταρρύθμιση της γης να αποτύχει», είπε ο Ματινγιαράρε.

«Οι οικονομικές κυρώσεις είναι μια μορφή πολέμου που απαγορεύεται σε καιρό πολέμου από τη Σύμβαση της Γενεύης και επίσης απαγορεύεται σε καιρό ειρήνης από μια σειρά ψηφισμάτων, συμβάσεων και διεθνών νομικών εθίμων», πρόσθεσε.

Επιπλέον, οι κυρώσεις χρησιμοποιούνται για να εξαναγκάσουν τα πλούσια σε πόρους έθνη όπως η Ζιμπάμπουε να δώσουν τον έλεγχο των οικονομιών και των πόρων τους πίσω στις πρώην αποικιακές δυνάμεις, καθιστώντας έτσι την Αφρική εξαρτημένη.

Από τη φετινή Ημέρα κατά των Κυρώσεων στη Ζιμπάμπουε (25/10/22) Photo: Twitter/ @BruceDormice

«Οι κυρώσεις υπάρχουν για να ακρωτηριάσουν την οικονομία μας, να ακρωτηριάσουν την πρόσβαση στο κεφάλαιο, να ακρωτηριάσουν την ανταλλαγή τεχνολογίας, να ακρωτηριάσουν τη μεταφορά τεχνολογίας και να ακρωτηριάσουν την ικανότητά μας να ανεβαίνουμε την καμπύλη μάθησης και να μάθουμε να παράγουμε τα δικά μας βιομηχανικά προϊόντα και να αποταμιεύουμε οικονομίες που θα αρχίσουν να μας κάνουν αναπτυσσόμενες χώρες που θα γίνουν ανεπτυγμένες αύριο», είπε ο Ματινγιαράρε.

Νωρίτερα φέτος, η ZASM μήνυσε για τις κυρώσεις την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Νότιας Αφρικής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Γκαουτένγκ στη Νότια Αφρική.

Η εφαρμογή εξωτερικών κυρώσεων και η υπερβολική συμμόρφωση από τις τράπεζες της Νότιας Αφρικής και τις διεθνείς τράπεζες που εδρεύουν στη Νότια Αφρική έχουν κάνει τους κατοίκους της Ζιμπάμπουε να στερούνται τραπεζικές υπηρεσίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα